”Tumbakicken är vår stora intäktskälla”

Hur mäter man om en fotbollsturnering varit lyckad? Det finns förstås flera sätt. – Det strök med 400 hamburgare i lördags, så vi fick beställa mer till söndagen, säger IFK Tumbas Lars Sjöberg.

  • Publicerad 11:35, 8 okt 2018

Tumbakicken bjöd på fotbollsfest i helgen. Lars Sjöberg som är sekreterare i IFK Tumba berättar att årets arrangemang var mycket lyckat. Till skillnad från förra årets usla väder var förutsättningarna i helgen bra. Cirka 60 lag kom och med dem även deras fans. Spelarna är i åldern 7-12 år.

– Med spelare som är knappt en tvärhand höga så dyker det även upp i mor- och farföräldrar, säger klubbentusiasten Lars Sjöberg.

IFK Tumba-spelaren på väg att lura upp motspelaren på läktaren. Foto: IFK Tumba.

Han räknar med att cirka 1 500 personer deltog på Tumbakicken med både spelare och publik inräknat. Med bra väder och publik var också försäljningen i serveringen bra. Arrangören IFK Tumba sålde till exempel slut på 400 hamburgare på lördagen och fick beställa ytterligare 300 hamburgare till söndagen.

Kö till serveringen gav klirr i kassan för klubben. Foto: IFK Tumba.

Det låter som att Tumbakicken är en viktig ekonomiskt för klubben?

– Ja, så är det. Bortser du från våra sponsorer så är Tumbakicken vår stora intäktskälla, säger Lars Sjöberg.

På bra humör. Hammarbys David Fällman, IFK Tumbas och Mångkulturellts centrums Leif Magnusson och 94-hjälten Magnus Erlingmark tillsammans. Foto: IFK Tumba.

Tumbakicken handlar om mer än bara fotboll. Turneringen går under parollen ”Ge rasismen rött kort”.

– 94-hjälten och Spelarföreningens ordförande Magnus Erlingmark och David Fällman från Hammarby intervjuades av Leif Magnusson från Mångkulturellt centrum om deras arbete mot rasism. Själv intervjuade jag Alexandra Lindberg som också spelar i Hammarby, säger Lars Sjöberg.

Ronald spelade inte fotboll, men gladde en och annan med sin närvaro. Foto: IFK Tumba

Turneringen utser inga vinnare utifrån de lag som vinner flest matcher. I stället får ett lag i varje åldersklass som skött sig riktigt bra ett fair play-pris.

– Det roliga är att ett lag inte behöver göra ett enda mål eller vinna en enda match för att vinna priset. Det handlar om att vara sjyst och det gäller inte bara spelare utan också lagledare och föräldrar som inte ska skrika på domare eller spelare.

Alexandra Lindberg och Lars Sjöberg. Foto: IFK Tumba

Han fortsätter:

– Ledarna tycker att det här är kul. Vinner de så känner de att de har lyckats bra i sitt värdegrundsarbete, säger Lars Sjöberg.