Tumbabon Anders: ”Jag är spökjägare”

Till vardags jobbar han i matbutik. På fritiden låter han helt andra egenskaper komma fram. – Jag är spökjägare, berättar Tumbabon Anders Marklund.

  • Publicerad 18:30, 31 okt 2019

Hemma på Broängsbacken i Tumba hör han steg på övervåningen. Anders Marklund berättar att det är hans farmor som går där uppe. Hon är välvillig och får bo kvar.

Mitt i träffar honom vid Sturehovs slott. Även här har Anders Marklund känningar. Många skulle säga att det han ägnar sig åt är rena fantasier. Men för Anders Marklund och de som anlitar honom handlar det inte om stolligheter.

– Det stod någon i fönstret på övervåningen och tittade på oss när vi var i trädgården, säger Anders Marklund dagen efter att vi träffats på Sturehovs slott.

Anders Marklund har fru och två söner. De har inte hans egenskaper berättar han. Foto: Stefan Källstigen.

Han är inte så noga med orden. Han kallar sig själv klärvoajant och medium, men det fungerar också med spökjägare. Dock säger han hellre vilsna själar än spöken. Föreningen han utför uppdrag åt heter Ghostaghon.

– Jag hjälper vilsna själar till himlen, säger Anders Marklund på bred norrländska.

”Avgör om det är seriöst”

Han är född i Norrbotten, men bor sedan många år tillbaka i Tumba. Ett antal gånger per år utför han uppdrag som kommer in till Ghostagon på Facebook.

– Det blir mer seriöst så än om någon kommer fram till mig på gatan. Föreningen avgör också om det är seriöst eller om någon vill driva med oss, säger han.

Anders Marklund visar fram sin verktygslåda. Där finns bland annat filmkamera, mätare för värme, magnetfält och FM-sändare. Foto: Stefan Källstigen.

Men det händer visst att han får uppdrag via bekanta. Han har varit till flera hus och platser i Stockholmsområdet. Och han ser saker i naturen.

Olika tidsepoker

Anders Marklund berättar att han runt Brotorpssjön mellan Tumba och Vårsta känt närvaron av ”skogens små väsen” och att han på en plats i Salem hamnat mitt i en ångestfylld hop av människor. På Sturehovs slott berättar han att han lokaliserat personer från olika tidsepoker. Även vid Hågelby gård finns vittnesmål om spökerier från både boende och personal, vilket Mitt i skrev om för ett par år sedan.

Enligt Anders Marklund behöver spöken inte bara finnas i gamla hus som slott och herrgårdar.

– De kan finnas även i nyare hus. Och du kan få dem med dig hem om du exempelvis köper något på en loppis, hävdar han.

Du har aldrig funderat på om du håller på att bli knäpp?

– Nej, det här är en egenskap jag har haft med mig sedan jag var liten. Men visst får jag vara försiktig när jag talar med folk, säger Anders Marklund.

Han berättar att om ett spöke inte vill gå vidare kan han tvinga dem över med något han beskriver som mentala turbiner eller en mental duk över det aktuella huset.

På bilen han tar till uppdragen står föreningsnamnet Ghostagon. Foto: Stefan Källstigen.

På parkeringen vid slottet står bilen han tar ut på uppdragen. På den står föreningens namn.

– Jag tar milersättning för det här. Det här är ett kall. Jag har fått det här av ett syfte och då vill jag hjälpa till, säger han.

Fakta

Andra platser där det sägs spöka

Botkyrka kyrka

Här firar spöken nattliga mässor och en svart gestalt – som glider över marken – rör sig över kyrkogården.

Byrsta backe, Grödinge

Här rapporteras en fantombil ha dykt upp vid ett par tillfällen. Förare som har kört längs vägen har plötsligt sett två billyktor dyka upp framför dem, för att sedan lika plötsligt försvinna.

Tullinge gård.

En statargumma som avled efter en olycka hemsöker gården dag som natt.

Platserna kommer från boken ”Hemsökt” av Petter Inedal som listar platser runt om i Stockholm.

Källa: Boken Hemsökt av Petter Inedal
Visa merVisa mindre