Lättförståeligt. Södra Sidan hälsade på Tehuset för nyanlända i våras. Biblioteksanställde Ali Reza Khanicheh tog initiativet till tehuset om det svenska samhället och intresset har varit stort bland de nyanlända. Foto: Johannes Liljeson

Tumba bibliotek är bäst på lättläst

Tumba bibliotek tog hem förstaplatsen när Myndigheten för tillgängliga medier utsåg årets mest lättlästa bibliotek.

  • Publicerad 15:48, 5 sep 2016

– Det känns väldigt roligt att få det här priset! Det senaste året har vi jobbat mycket med att bli mer tillgängliga för alla de nyanlända som kommit till kommunen, säger Anja Dahlstedt, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka.

Till följd av de många nyanlända som kommit det senaste året är behovet av lättlästa och tillgängliga bibliotek större än någonsin, menar hon. Att vara ett lättläst bibliotek handlar inte bara om att ha böcker som är skrivna på ett enklare språk. Anja Dahlstedt lyfter fram "Tehus för nyanlända" som ett sätt att locka till sig icke läskunniga besökare och få dem att närma sig det nya samhället och språket.

– Trösklarna måste vara låga, alla ska känna att biblioteket har något för dem. På tehuset riktar vi oss till personer med kort skolbakgrund och jobbar med muntligt berättande på dari och svenska, säger hon.

Själva biblioteksrummet är också viktigt. I samband med utvecklingen av Tumba centrum planeras Tumba bibliotek får nya lokaler. Liksom biblioteken i Fittja och Alby. I samband med det har man haft dialogmöten med besökarna om hur man ska bli mer välkomnande.

– Människor vill möta personal tidigt i entrén snarare än att komma in i de här stora, klassiska biblioteksbyggnaderna och det är viktigt med avslappnade, sociala ytor, säger Anja Dahlstedt.

På torsdag tar biblioteket emot äran, ett diplom och en check på 10 000 kronor av myndighetens generaldirektör.

- Äran är det största såklart. Pengarna får vi använda till vår verksamhet eller kompetensutveckling, men vi har inte riktigt bestämt oss för vad vi ska göra än.
 

Bäst på lättläst

Myndigheten för lättillgängliga medier motiverade vinsten såhär:

"Tumba bibliotek tilldelas utmärkelsen Bästa lättlästa bibliotek för sitt framgångsrika arbete med lättläst litteratur och lättlästa nyheter i en kommun som präglas av sin flerspråkighet, mångfald och unga befolkning."