Tullingepartiets protest mot rivningsbeslutet

I torsdags beslutade kommunfullmäktige att riva Falkbergsskolan och bygga nytt. Men Tullingepartiet protesterar.

  • Publicerad 12:00, 29 apr 2017

Enligt Tullingepartiets ledare Anders Thorén är Falkbergsskolan som byggdes på 50-talet en i grunden robust skola och han menar att kommunen skulle spara pengar på att renovera skolan jämfört med att riva och bygga nytt. Han berättar att han nyligen gjort en rundvandring på skolan tillsammans med en ventilationstekniker, en arkitekt och en projektledare. Att renovera ventilationen, vatten- och avlopp, el, och yttre och inre ytskikt skulle sannolikt bli billigare hävdar han efter rundvandringen.

– Vi tror att det skulle kosta 50-80 miljoner kronor att renovera, säger Anders Thorén.

Tullingepartiets siffra kan jämföras med kommunens siffra på 197 miljoner kronor, som gäller själva bygget, eller 241 miljoner kronor om man tittar på den totala entreprenadkostnaden

– Det är väldigt stor skillnad. Vi vill se en återremiss och att kommunen även låter ett annat företag titta på vad det skulle kosta att renovera jämfört med att riva och bygga nytt, säger han.

Enligt underlaget som kommunfullmäktige fattar beslut utifrån, och som Tullingepartiet ifrågasätter, skulle dock en ombyggnation av skolan bli dyrare än att bygga nytt. I underlaget till utbildningsnämnden står att utredningen tagit fler aspekter än de ekonomiska i beaktande och att det överlag finns fler fördelar med att bygga nytt jämfört med att bygga om.

Utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) har inte hört Tullingepartiets siffra på 50-80 miljoner kronor än, men säger apropå Tullingepartiets tankar om att det skulle gå att spara pengar:

– TuP baserar sitt beslut om återremiss på hobbytyckeri och politiskt motiverad envishet. Den politiska majoriteten utgår från professionen. Vårat beslut grundar sig på en professionell analys av de tekniska och ekonomiska förutsättningarna, men kanske än viktigare behovet av att skapa nya pedagogiska verksamhetsförutsättningar för Falkbergskolan. Här ser vi att en ny Falkbergsskolan skulle kunna erbjuda bättre pedagogiska miljöer för våra elever, vi skulle kunna öka tillgängligheten i lokalerna dramatiskt och vi skulle kunna göra det ekonomiskt och miljömässigt mer hållbart. Det är i mina ögon grunden för ett väldigt bra beslut och det är våra elever värda.