Kommundelsnämnder skulle ge boende i norra Botkyrka större makt över sitt område, enligt Per Börjel, Tullingepartist. Foto: Mikael Bodner/Claudio Britos

Tullingepartiet: "Kommundelsnämnder ger norra Botkyrka-borna mer makt"

Den dåliga representationen på partiernas valsedlar visar att närdemokratin inte fungerar i Botkyrka. Att införa kommundelsnämnder som Tullingepartiet vill skulle ge boende i norra Botkyrka större makt över sin vardag. Det skriver Per Börjel (TuP) i en debattartikel.

  • Publicerad 12:04, 5 maj 2018

Tullingepartiet brinner för tanken om närdemokrati. Vi kämpar för att det ska bli verklighet i Tullinge genom egen kommun, men vi ser också bristen i övriga kommundelar. För oss har det alltid varit en självklar åsikt att även resten av Botkyrka skulle få en närmare och bättre demokrati om kommunen delades.

Det visar sig nu att de andra partiernas valsedlar har ett tydligt underskott på kandidater från norra Botkyrka. Visst kan man peka på partiernas ansvar, men i grunden är det en strukturfråga.

Få politiker från norra Botkyrka i höstens val

Botkyrka är en demografiskt mycket splittrad kommun och det är inte konstigt att socioekonomiskt starkare områden är överrepresenterade. Faktorer som utbildning och arbete har betydelse också för hur väl man kan ta sig fram i politiken.

Därför är den enda långsiktigt hållbara lösningen att skapa demokratiska strukturer som gör att invånarna i varje kommundel får ett verkligt självbestämmande och nära till sina egna politiker.

SJÖGREN. En politiker till granne är en lyx i norra Botkyrka

Vi backar inte från kravet på Tullinge egen kommun, men tills det är verklighet vill TuP se kommundelsnämnder i Botkyrka. Kommundelsnämnder som avspeglar hur väljarna röstat i just sin kommundel. Kommundelsnämnder som består av politiker från just den kommundelen. Kommundelsnämnder som lyfter ned politiken till invånarna.

På så sätt får Albyborna större makt över sin vardag i Alby, Tumbaborna större makt över sin vardag i Tumba och Tullingeborna större makt över sin vardag i Tullinge redan från 1 januari 2019.

KD bröt trenden – har flest kandidater från norra Botkyrka