Säger hej. ”Jag stannar gärna och pratar med nyinflyttade Tullingebor med annan bakgrund. Det är där det börjar, att man är öppen och intresserar sig för andra människor”, säger Anders Thorén (TuP). Foto: Claudio Britos

Tullingepartiet har en ny plan

Den ökade inflyttningen till Tullinge, bland annat från norra Botkyrka, har förändrat Tullingepartiets retorik inför årets val. Partiet har också en ny taktik för att säkra andra partiers stöd för en kommundelning.

  • Publicerad 17:08, 31 aug 2018

De flyttar ju hit för att de gillar Tullinge som det är.

”När Tullinge blir en egen kommun ska ingen känna sig utanför. I en egen kommun skapar vi mer delaktighet och gemenskap mellan människor som bott länge i Tullinge och nyinflyttade från kanske andra länder och kulturer”.

Så presenterar sig gruppledaren Anders Thorén (TuP) i årets valpamflett. Han medger att tonläget är delvis nytt och mer inkluderande än i förra valet.

– Det är klart att det blir nya influenser. Vi har fler medlemmar som inte har bott mer än 10 år i landet. Man kan ha samma lokala engagemang oavsett om man kommer från Mellanöstern eller Småland, säger han.

Ingen ska längre, som vänstern ibland gjorde tidigare, kunna anklaga TuP för att resa murar mot de norra kommundelarna.

”En attraktionskraft”

– Vi märker att Tullinge har en attraktionskraft på folk från såväl de områdena som från andra delar av Sverige. Och det vill vi slå vakt om. De flyttar ju hit för att de gillar Tullinge som det är, just på grund av den relativa tryggheten och den attraktiva miljön, säger Anders Thorén.

På det sättet blir flyttströmmen till Tullinge ett argument för att inte bygga för många nya hyresrätter i området, menar han.

– Botkyrka vill ju hålla uppe skattekraften i kommunen. Om man förstör det som är småskaligt och trivsamt i Tullinge, då söker sig de här familjerna någon annan stans och då accelererar den negativa spiralen, säger Anders Thorén.

Vill ha egen kommun

Men fortfarande är det kampen för att få bilda egen kommun som är viktigast för Tullingepartiet, trots att regeringen sa nej till en sådan begäran i maj 2017.

”Den 9 september är det val och då kan ett nytt politiskt styre i kommunen ändra fokus i vår fråga”, skriver TuP i sitt valmanifest.

Hur då? Skulle något av de andra partierna stödja en kommundelning?

– Om det nuvarande rödgröna styret förlorar sin majoritet kan det bli nya ställningstaganden. Vi kan i ett sådant läge erbjuda oss att stödja den ena eller andra koalitionen mot att de stödjer förslag som stärker vår fråga om egen kommun, förklarar Thorén.

Han utvecklar den taktiska planen:

– Vi vill börja med, som ett första steg, att göra Tullinge till en kommundelsnämnd, med en sammansättning som speglar hur man röstar i Tullinge. Då kan man visa att man kan ta ansvar för vissa frågor och en egen budget. Då blir det lättare att visa att man kan ta ansvar för en egen kommun helt och hållet.

Har inte valt sida

Som exempel nämner han de relativt nybildade kommunerna Nykvarn och Knivsta båda började som kommundelsnämnder innan blev egna kommuner.

Så vilken politisk konstellation kommer ni att stödja i Botkyrka efter valet?

– Det får helt enkelt visa sig efter valet. Man kan tänka sig en koalition som lutar åt vänster men också en som lutar mer åt höger. Det beror på vilka som är beredd att göra det bästa för Tullinge.

Hur ser du på Sverigedemokraterna?

– Jag tycker att de är lite av bakåtsträvare. De vill inte bygga alls och pratar om det gamla folkhemmet på ett sätt som känns främmande för oss. Och de har en annan värdegrund än vi.

SD menar att de håller på att plocka väljare från er. Är det så?

– Nej, det märker vi inte alls, inte på kommunal nivå där vi finns. Engagemanget för Tullinge och de lokala frågorna har inte minskat. Hur folk sen röstar i riksdags- och landstingsvalet, det är en annan sak.

Lokalt. Ordföranden Camilla Jägemalm och kandidaten Sture Nordberg bjuder på Tullingeäpplen. Foto: Petter Beckman

Detta vill Tullingepartiet:

Bevara och utveckla Tullinges karaktär och särart. ”Vi vill motverka att Tullinge slätas ut till en storskalig och anonym stadsdel i Botkyrka”

Tullinge ska bli en egen kommun. Som första steg en kommundelsnämnd som speglar hur man röstar i Tullinge.

Bygg om Tullinge centrum. ”På 20 år har ingenting hänt.”

Öka tryggheten genom vaktbolag, fler kameror och lokalt trygghetsnummer till polisen.

Bygg en simhall i Riksten.

Mer gemenskap mellan nya och gamla Tullingebor.

Renovera och bevara Falkbergsskolan – billigare och bättre än att bygga nytt.

Visa merVisa mindre