Tullingebon Michel plåtar himlens konstverk

Tullingebon Michel Bergquist har fångat många fenomen på himlen med sin kamera. 2015 tog han en bild som fick uppåt 1 000 gilla-markeringar på Facebooksidan Alla som älskar Tullinge. Självklart var han också redo under gårdagens norrsken.

  • Publicerad 21:07, 8 okt 2018

På söndagskvällen stod Michel Bergquist vid Tullingesjöns strand i närheten av Vita Villorna i Hamringe. Ett norrsken över Stockholmstrakten var inget han tänkte missa.

– Det är ett favoritställe och när du står där kan du se bra åt nord-nordost. Dessutom är det ganska mörkt på platsen. Det kan annars vara lite klurigt att se norrskenet på ett bra sätt i Stockholm, säger Michel Bergquist.

Tullingesjön ackompanjerat av norrsken. Foto: Michel Bergquist

Bilderna han tog nu har glatt många i sociala medier. Detsamma gäller bilden han tog under sommaren 2015 då ha fångade ett blixtnedslag där vattentornet i Tullingeberg fick en viktig biroll. Hittills har bilden fått smått oslagbara 929 gillamarkeringar i lokala Facebookgruppen Alla som älskar Tullinge.

– Blixten råkade slå ner precis när jag knäppte av, säger Michel Bergquist.

Blixtnedslaget 2015 fotograferade Michel Bergquist från sitt fönster. Foto: Michel Bergquist

Men en slump är det knappast. Michel Bergquist har ofta blicken vänd mot skyn.

– Jag gillar också att jaga bilder av Vintergatan. Ibland åker jag en bit från stan för att ha chansen, men det är riktigt knepigt fånga, säger han.

Noctilucent clouds. Nattlysande moln över Tullinge i somras. ”De bildas på 85 kilometers höjd och syns bara på sommaren” säger Michel. Foto: Michel Bergquist.

Vad är fascinerande med norrsken tycker du?

– Det är så häftigt och konstigt. Det är som att himlen lever. Men det är många saker som ska spela in om du får en bra bild, säger Michel Bergquist.