Kristoffer Tamsons (M) vid Tullinge station under valrörelsen. Foto: Anna Z Ek

Tullinge växer – nu ska en ny pendeluppgång utredas

Tullinge växer. Och resenärerna från Tullinge station blir bara fler och fler. Efter år av pajkastning kan frågan om en ny uppgång äntligen ta ett kliv framåt.

  • Publicerad 17:30, 25 apr 2019

Vid nästa trafiknämnd i Region Stockholm den 14 maj föreslår den Blågröna majoriteten att starta en utredning som ska mynna ut i en ny pendeluppgång vid Tullinge station.

– Det rör på sig med stadsutveckling i centrala Tullinge och antalet resenärer vid Tullinge station ökar, säger Kristoffer Tamsons (M) som är länets viktigaste trafikpolitiker.

Så har resenärerna ökat

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons pekar på färsk statistik som visar antalet på- och avstigande per dygn vid Tullinge station.

2015: 4 400

2016: 4 600

2017: 4 700

2018: 4 900

– Tiden är övermogen för det här initiativet, säger Kristoffer Tamsons.

Enligt Tamsons är majoritetens förslag att både Region Stockholm, Trafikverket och Botkyrka kommun samverkar i utredningen där man ska hitta gemensamma lösningar för en ny nordlig uppgång i centrala Tullinge.

”Måste dela på kostnaderna”

Utredningen ska inte bara ta upp uppgångens placering och utformning i nya Tullinge utan även den viktiga frågan om finansieringen.

– Vi måste vara många som delar på de här kostnaderna, säger Kristoffer Tamsons (M) som nu påbörjar kontakterna.

”Äntligen”. Botkyrkas kommunlråd Ebba Östlin (S) välkomnar att Region Stockholm startar en utredning: ”Tullinge är den station i hela pendeltågsnätet som har högst tryck”. Här med oppostionsregionrådet Talla Alkurdi (S) Foto: Anna Z Ek

När en ny uppgång kan börja byggas vill Tamsons dock inte uttala sig om. Inte ens om första spadtaget kan göras denna mandatperiod eller nästa mandatperiod.

”Lärt mig att inte lova”

Han är också medveten om frågetecknen kring Förbifart Tullinge.

– Jag har lärt mig att inte börja med att utlova saker. Det viktiga är att processen kommer i gång och förhoppningsvis kan det här även bidra till att påskynda stadsutvecklingen i centrala Tullinge, säger han.

Tamsons vill dock att utredningen mynnar ut i en skarp tidplan och avsiktsförklaring som både Region Stockholm, Botkyrka kommun och Trafikverket står bakom.

S: Kanske lossnar det nu

När Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin (S) får höra om förslaget säger hon:

– Får man säga äntligen. Jag är jätteglad för att regionen nu lyfter frågan och att det blir mer konkret. Tullinge är den station i hela pendeltågsnätet som har högst tryck. Det är den station som har flest resenärer sett till storleken. Vi har jobbat för den här stationen i många år. Kanske lossnar det nu.