Flottsbrobacken och Globen kan bli platser för tävlingar. Hamra i Tullinge likaså. Foto: Mitt i Stockholm

Tullinge ett steg närmare OS – Stockholm kandidat

Stockholm blir en av tre städer som går vidare som slutkandidater för att få arrangera vinter-OS 2026. Det har IOK beslutat under sin kongress i Buenos Aires på tisdagskvällen. Hamra i Tullinge eller Rudan i Haninge kan få tävlingarna i längdskidåkning och skidskytte.

  • Publicerad 09:50, 10 okt 2018

Redan i förra veckan rekommenderade Internationella olympiska kommitténs styrelse Stockholm att bli en av tre kandidater till värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026. Nu har kongressen fattat beslut under tisdagskvällen svensk tid. 

Stockholm blir en av tre städer som går vidare som slutkandidater, rapporterar TTDe övriga kandidaterna är Calgary i Kanada och Milano i Italien. Vid OS i Stockholm kan Hamra i Tullinge eller Rudan i Haninge få en arena för längdskidåkning och skidskytte. Flottsbro kan få tävlingar i bland annat puckelpist.

En grustäkt på gränsen mellan Tullinge och Tumba kan bli skidcentrum om Stockholm får vinter-OS 2026. Foto: Åsa Sommarström.

Borgarrådet positiv

Dagen efter beskedet säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till P4 Stockholm:

– Jag tycker att det är ett roligt besked. Stockholm har kapacitet att arrangera ett vinter-OS. I och med IOK:s nya regelverk är det ett väldigt bra arrangemang som också gynnar vår breddidrott och parasporten i Sverige.

Till P4 Stockholm säger hon också att Socialdemokraterna alltid varit positiva till OS, men för att arrangera OS krävs det att politikerna i Stockholm kommer överens.

– Det finns ingen säkrad majoritet över blockgränserna och det är klart att ett sådant här arrangemang måste förankras brett.

Karin Wanngård har tidigare sagt till Mitt i att hon är positiv till att arrangera OS i Stockholm.

– Ett väldigt roligt besked att IOK:s styrelse tror på Stockholm, trots att det ännu inte finns något politiskt beslut i kommunfullmäktige, sa hon tidigare till Mitt i.

Det skulle vara ekonomiskt hållbart, menar hon.

–  I Stockholm har vi redan arenor som kan användas med Tele2, Friends och Globen – en arenakapacitet som är unik i Norden – och en utbyggd kollektivtrafik. Det skulle vara ekonomiskt hållbart, särskilt som IOK har ändrat sina regler så att mer pengar faller ut till arrangören, säger hon.

Fakta

Här planeras OS i Stockholm

Obs, planeringen är preliminär.

Friends arena: Invigning och avslutning.

Flottsbrobacken: Puckelpist.

Globen och Tele2 arena: Ishockey, shorttrack, konståkning och kälkhockey.

Hammarbybacken: Halfpipe, bob, rodel, skeleton, parallellslalom, nationstävling).

Årsta: OS-byn.

Östermalms IP: Skridskor.

Gubbängens IP: Speedskating, curling och rullstolscurling.

Hamra eller Rudan: Längdskidåkning (ny arena).

Scaniarinken (eller annan ishockeyhall i kranskommun): Ishockey.

Åre: Alpint, snowboard och freestyle.

Falun: Nordisk kombination, backhoppning.

Sigulda, Lettland: Bob, rodel och skeleton.

Källa: Svenska olympiska kommittén
Visa merVisa mindre