GÖMMA. Gömda bland tegelpannor låg cannabishartsen. Foto: Tullverket

Tullens avslöjande: 93 kilo knark gömdes i tegelpannor

Ett Stockholmsbaserat kriminellt nätverk utnyttjade företag för att smuggla narkotika från Spanien och Nederländerna till Sverige.

  • Publicerad 18:00, 8 dec 2021

Några dagar efter midsommar 2021 grips far och son i en lagerlokal i Åkersberga av Tullkriminalens spanare. De står då med händerna i blöt cement.

Cementen har ersatt den narkotika de trodde att de skulle hitta i de blåa cylindrarna som anlänt från Nederländerna.

90 kilo droger

Men Tullverkets kriminalare hann före. I en omlastningscentral i Upplands Väsby, bytte de 59 kilo amfetamin, 15 kilo av drogen 3-CMC, 4 kilo ecstasy, 22 000 MDMA-tabletter samt 5 kilo ketamin, mot just cement.

Far och son åtalas

Några dagar senare anländer en ny frakt till omlastningscentralen i Upplands Väsby. Den här gången var det tegelpannor, som visar sig dölja 93 kilo cannabisharts.

Nu åtalas den pappan, misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott i fyra olika försändelser.

Hans son åtalas för grovt narkotikabrott. En tredje man åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Enligt Tullkriminalen ska personerna som nu står åtalade ha skapat konton hos en speditörsfirma och sedan beställt byggmaterial i seriösa företags namn. Personerna har sedan hållit koll på försändelsen och hämtat ut den när den anländer, och fakturan har sedan bestridits av det ovetande företaget.

SMUGGLING. Sammanlagt hittade Tullkriminalen 93 kilo cannabisharts gömt i tegelpannor. Foto: Tullverket