Skenande smitta. Ett pressat personalläge tvingar staden till omprioriteringar. Foto: Mostphotos

Tufft personalläge inom omsorgen i Sundbyberg

Pandemiläget pressar Sundbybergs stads verksamheter för äldre och personer med funktionsnedsättningar. I veckan trädde flera kommunala åtgärder i kraft, och de drabbar både brukare och personal.

  • Publicerad 15:45, 21 jan 2022

Som med så mycket annat är det den omfattande smittspridningen som ligger bakom de nya åtgärderna. Enligt Sundbybergs stad börjar framför allt personalläget att bli ansträngt, och nu måste bemanningen säkras.

”Vi har en hög frånvaro både utifrån sjukdom, karantän och VAB”, skriver Helene Bengtson, välfärds- och omsorgsdirektör på staden, i en kommentar till Mitt i Sundbyberg.

Träffpunkter stängs

Med anledning av detta görs en del omstuvningar beträffande personalen, för att kunna säkerställa att verksamheten fungerar på särskilda boenden, i hemtjänst och inom personlig assistans.

”För vår del handlar det om att säkra bemanningen för att klara den prioriterade vård och omsorg som staden ansvarar för”, skriver Helene Bengtson.

Bland annat håller träffpunkterna Allén och Hallonbergen sedan i onsdags helt stängt. Så kommer det att förbli i två veckors tid. Och på Duvbopark är det platserna för avlastning och växelvård som sedan i måndags är stängda, även det en åtgärd som gäller i två veckor från och med startdatumet.

Förutom att utbudet för brukarna begränsas, skärs det även ner på personalens förmåner.

Stopp för ledighet

Fram till den 16 februari tänker staden nämligen inte bevilja några nya ledigheter för medarbetare inom enheter som utför vård och omsorg.

Huruvida dessa åtgärder blir de enda inom vård och omsorg återstår att se. Staden flaggar för att fler förändringar kan komma att ske inom verksamheterna vid behov. Vilka konsekvenser veckans besked om nya karantänregler eventuellt kan få ber Helene Bengtson att få återkomma om.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15

Här skiljer sig paren snabbast i länet

Nyheter Men Bertil och Cecilia går mot strömmen Snart är det pingst, då många passar på att svära inför prästen. Samtidigt är det långt ifrån alla gifta par som står ut tills döden skiljer dem åt – och i Sundbyberg går det särskilt fort för...måndag 23/5 13:39