Som med så mycket annat är det den omfattande smittspridningen som ligger bakom de nya åtgärderna. Enligt Sundbybergs stad börjar framför allt personalläget att bli ansträngt, och nu måste bemanningen säkras.

”Vi har en hög frånvaro både utifrån sjukdom, karantän och VAB”, skriver Helene Bengtson, välfärds- och omsorgsdirektör på staden, i en kommentar till Mitt i Sundbyberg.

Träffpunkter stängs

Med anledning av detta görs en del omstuvningar beträffande personalen, för att kunna säkerställa att verksamheten fungerar på särskilda boenden, i hemtjänst och inom personlig assistans.

”För vår del handlar det om att säkra bemanningen för att klara den prioriterade vård och omsorg som staden ansvarar för”, skriver Helene Bengtson.

Bland annat håller träffpunkterna Allén och Hallonbergen sedan i onsdags helt stängt. Så kommer det att förbli i två veckors tid. Och på Duvbopark är det platserna för avlastning och växelvård som sedan i måndags är stängda, även det en åtgärd som gäller i två veckor från och med startdatumet.

Förutom att utbudet för brukarna begränsas, skärs det även ner på personalens förmåner.

Stopp för ledighet

Fram till den 16 februari tänker staden nämligen inte bevilja några nya ledigheter för medarbetare inom enheter som utför vård och omsorg.

Huruvida dessa åtgärder blir de enda inom vård och omsorg återstår att se. Staden flaggar för att fler förändringar kan komma att ske inom verksamheterna vid behov. Vilka konsekvenser veckans besked om nya karantänregler eventuellt kan få ber Helene Bengtson att få återkomma om.