Fall av smittan covid-19 har konstaterats inom äldreomsorgen i Nacka. Foto: Mostphotos

Tufft läge i Nackas äldreomsorg – men samarbete skapar hopp

Fall av covid-19 har konstaterats i äldreomsorgen i Nacka. Läget är ansträngt vad gäller personal och skyddsutrustning. Men viljan till samarbete ger hopp. – Alla sluter upp på ett sätt som jag aldrig upplevt, säger Anna-Lena Möllstam, biträdande medicinskt ansvarig sjuksköterska.

  • Publicerad 05:30, 1 apr 2020

Hur mår äldreomsorgen i Nacka? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu tar vi på Mitt i tempen på hur drabbade vi faktiskt är.

Anna-Lena Möllstam, biträdande medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nacka kommun, svarar så här om läget just nu:

– Läget är ansträngt men jag upplever att vi har god kontroll över hur det ser ut både i särskilt boende och hemtjänst. Vi har nästan daglig kontakt med de olika verksamheterna om deras personalläge och tillgången till skyddsutrustning.

Vi vet så lite om den här smittan

Anna-Lena Möllstam

Hon bekräftar att det finns konstaterade fall av covid-19-smitta inom äldreomsorgen i Nacka. Kommunen går dock inte ut med hur många fall och var.

– Vi har extra kontakt med de drabbade verksamheterna för att se hur deras behov av skyddsutrustning ser ut.

Hur mycket värre är läget jämfört med tidigare kriser, som svininfluensan?

– Det som skiljer sig från tidigare situationer är att vi vet så lite om den här smittan, att den tycks vara väldigt smittsam och att det inte finns något vaccin. Det gör att fler kommer att drabbas och de som är skörast kommer att drabbas värst.

Anna-Lena Möllstam, biträdande medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen. Foto: Privat

Vad behövs för att läget ska bli bättre?

– Att hålla nere smittspridningen så att det inte blir toppar för oss i den kommunala omsorgen. Att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och att vi får tillgång till mer skyddsutrustning.

Nacka tidigt ute med stopp för besök

Från och med i dag, onsdag, införs nationellt besöksförbud på äldreboenden. I Nacka har besöksstopp gällt sedan mitten av mars.

– Det är bra att även regeringen nu trycker på att skydda de äldre. Det är klart att det bidrar till att minska risken för smittspridning, säger Anna-Lena Möllstam.

Om du gör en uppskattning: Hur mår din organisation på en skala från 1-10 där 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft?

– Det är svårt att sätta en siffra. Vi jobbar på alla plan för att ha så god kontroll som möjligt i en svår situation och att ge det stöd som behövs till de som vårdar.

– Jag ser en otrolig vilja i kommunen att ställa om verksamheten. Alla sluter upp på ett sätt som jag aldrig tidigare upplevt, och då har jag jobbat 43 år inom vården. Det inger hopp!

Vad gör du för att stötta Nacka under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats? Tipsa nacka@mitti.se

Fakta

Stanna hemma när du är sjuk

  • Luftvägsinfektion är den vanligaste formen av förkylning.
  • Symtomen är trötthet, snuva, halsont, hosta, feber och ibland även rinniga ögon och lockkänsla för öronen.
  • Ett allmänt förebyggande råd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Det kan också vara bra att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Handsprit kan också vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.
Källa: Vårdguiden
Visa merVisa mindre