Folkets hus hoppas att lokalinvånarna vill gå in och bli andelsägare för att klara det tuffa läget, säger Fredrik Stiernstedt, ordförande. Foto: Läsarbild Privat

Tufft läge för Folkets hus i Bagarmosssen

Stopp i verksamheten, tapp i många tusentals kronor och uppsägning av timanställda – Folkets hus i Bagarmossen har påverkats hårt av coronakrisen. Nu hoppas man att lokalinvånarna vill gå in och bli andelsägare för att klara det tuffa läget.

  • Publicerad 05:07, 25 mar 2020

Verksamheten Folkets husföreningar i Stockholm befinner sig i en krissituation. Många anställda permitteras och i princip avbokas nästan alla aktiviteter.

Folkets hus i Bagarmossen är en av de ideella föreningarna som drabbats hårt av coronakrisen.

– För en vecka sen blev det tvärstopp i vår verksamhet, säger Fredrik Stiernstedt, ordförande i Folkets hus Bagarmossen.

Tillfälligt anställda tvingas gå

Utan några nya bokningar och mängder av avbokningar tappar Folkets hus Bagarmossen ungefär 150 000 kronor i intäkter per månad för mars och april.

– Det är ett väldigt hårt slag för oss, vi har ju ingen ekonomisk buffert utan drivs av en ideell förening. Vi har gjort en del åtgärder redan och vi kommer att göra fler, säger Fredrik Stiernstedt.

Bland annat har de tvingats säga upp alla timanställda. Men de tre anställda i personalen har hittills inte påverkats av krisen och det finns inga planer på varsel eller permittering.

– Vi har också varit i kontakt med vår hyresvärd Stockholmshem, det är hyran som är vår stora kostnad. De är väldigt tillmötesgående men lovar förstås ingenting utan tittar på det, säger han.

De har även varit i kontakt med kulturförvaltningen som är en stor samarbetspartner, samt pratat med politiker i kulturnämnden.

Bagarmossens Folkets Hus utsett till Årets arrangör

Stor hjälp finns att hämta hos folket

Ordföranden Fredrik Stiernstedt tror dock att de kommer att hitta bra vägar framåt i krisen och att detta inte blir slutet. Han menar att det inte ligger i någons intresse att ha en stor tom samlingslokal mitt i Bagarmossen, av varken hyresbolag, politiker, medborgare eller husets medlemmar.

Om alla goda krafter kan samverka för att hitta lösningar på den här situationen, så jag tror att det kommer gå vägen.

Fredrik Stiernstedt, ordförande Folkets hus

Vi har även stort stöd från vår centralorganisation Folkets hus och park som är med och driver på att regeringen kommer med extra pengarna till kulturen, säger han.

Lokalborna kan på två olika sätt stödja Folkets hus i Bagarmossen, berättar ordföranden.

– Det första är att man går in som andelsägare i Folkets hus och köper andelar, ju fler desto bättre. Det andra är att fundera över om man har event till hösten och i så fall bokar in det redan nu. Ju fler bokningar vi har desto stabilare blir vårt läge för hösten, säger han.

Ordföranden Fredrik Stiernstedt på Folkets hus i Bagarmossen tror inte att coronaviruset blir slutet för verksamheten. Foto: Privat

I dag har huset 100 medlemmar. Om medlemsantalet dubblas till 200 så skulle medlemsintäkten som är en engångsavgift vara en stor intäkt och hjälp för de att hålla sig flytande i någon månad, berättar Fredrik Stiernstedt.

– Om alla goda krafter kan samverka för att hitta lösningar på den här situationen, så tror jag att det kommer gå vägen, säger han.