Foto: Mitt i Stockholm

Tufft för Stockholms företagare: ”Vi har bara sett början”

Coronaviruset slår hårt mot Stockholms företag. Från söder till norr. I innerstan och i förorten. – Det är katastrof. Och vi har bara sett början.

  • Publicerad 04:47, 5 apr 2020

Lokaltidningen Mitt i bevakar 33 kommuner och stadsdelar i Stockholm. Från Haninge och Botkyrka i söder till Vallentuna och Upplands-Bro i norr. Från Vasastan till Skarpnäck.

Företagare som tidningen pratat med – från frisörer och småbutiker till lokala företagarföreningar – vittnar om samma sak. Det är kris.

Men det finns hopp.

Kungsholmsbor stöttar

Det vittnas om lokal styrka och stockholmare som samlas för sitt närområde. Om det berättar Malin Nordström på Kungsholmen.

– Det är stentufft och en markant skillnad i antal kunder. Samtidigt måste jag säga att det finns en väldig kärlek till småföretagen i området, säger Malin Nordström, ordförande i företagarföreningen Kungsö.

Malin Nordström i sin butik på Hanverkargatan. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Hon själv driver butiken Hantverkargatan 18 och vittnar om att det fortfarande finns Kungsholmsbor, framför allt stammisar, som stöttar verksamheterna i stadsdelen för att de ska ta sig igenom krisen.

– Vi känner oss väldigt omtyckta och att det finns människor som värnar om att vi ska finnas kvar, säger Malin Nordström.

Men det är tufft.

– Det här liknar ingenting som jag någonsin har upplevt. Även småbutiker som brukar ha kö till kassan från öppning till stängning har haft tomt med kunder, säger hon.

Högt och lågt i Hökarängen

Staffan Tappar är vice ordförande i Företagarföreningen i Hökarängen. På frågan att gradera läget på en skala från 1 till 10 – där 1 är normalt och 10 är kris svarar han:

– Svaret är mellan 1 och 10. Det är hela den skalan, från normalt till katastrof. För vissa är det redan katastrof, vi har till exempel Hökis Visrum som nästan tvingats stänga ned sin verksamhet helt och hållet under våren medan vissa tjänsteföretag inte märker av det så mycket än. Så det är från 1 till 10.

De ställer upp och stöttar sina små lokala företag.

Staffan Tappar, Företagarföreningen Hökarängen

Han vittnar om samma lokala stöd som på Kungsholmen.

– Hökarängsborna är fantastiska och väldigt förstående och de ställer upp och stöttar sina små lokala företag. De vill ha ett levande Hökarängen och att det går bra för oss företagare. Så de ställer upp, säger Staffan Tapper.

Efterlyser snabbare hjälp

Per Molin som är ordförande för Företagarna i Danderyd och Täby jämför med tidigare kriser.

– 2008 var de kris men det här är mycket värre för det slår direkt. Folk går inte ut och äter eller handlar i kiosker. Problemet är också att det blir långvarigt. Många företag kommer att falla den närmaste tiden och det är redan nu många som är i konkurs.

– Det är katastrof. Och vi har bara sett början, säger Per Molin.

Han efterfrågar snabbare hantering av pengarna som staten skjuter till.

– Politikerna säger hur de vill ha det men aktörerna som ska hantera detta, bankerna och Skatteverket, är inte med på hanteringen.

Positivare i Järfälla

Näringslivschefen i Järfälla kommun, Fredrik Persson, har en ljusare syn på läget för företagen och placerar sig lägre på en tiogradig skala.

– Näringslivet är ju diversifierat så det är väldigt svårt att svara på. Det är definitivt inte toppen men inte en total katastrof heller. Om 1 är normalläge har vi kanske placerat oss på en 5:a, men det är som sagt jättesvårt att säga.

Vissa dagar varit nere på 50 procent och ännu lägre.

Fredrik Persson, näringslivschef Järfälla

Järfälla har stor handel i och med Barkarby handelsplats.

– Hårdast drabbat är besöksnäringen, bland annat restaurang, konferens och hotell. Men även detaljhandeln. Inom de här områdena har kundtillströmningen vissa dagar varit nere på 50 procent och ännu lägre än så, säger Fredrik Persson.

Frisören i Akalla väntar på kunder

George Shamoun har aldrig varit med om något liknande. Han drivit en frisersalong på Sibeliusgången i Akalla sedan 1984.

Han har gått från cirka femton kunder till två, tre stycken på en dag. I stället vankar av och an i salongen eller kollar i telefonen.

– Katastrof, säger han.

George Shamoun ägare till frisörsalongen George Salong i Akalla centrum. Foto: Christian Lärk

Han har fått ett glädjande besked, under april månad har han fått uppskov med att betala lokalhyran, har fastighetsägaren lovat.

– Det är jättebra, säger George.

Tänker du fortsätta hålla frisersalongen öppen?

– Det beror på utvecklingen av coronaviruset.

Vad vill du säga till Akallaborna?

– Var rädda om er. Om ni orkar komma och klippa er är ni välkomna.

Fakta

Konkurser i mars

Antal företagskonkurser i Stockholm

Mars 2020: 237
Mars 2019: 197

Konkurser i mars 2020 per bransch

Hotell och restaurang: 88
Transport och kommunikation: 83
Handel: 147

Källa: Stockholms handelskammare
Visa merVisa mindre