Hampus Sjögren jobbar på Ekholmsnäsbackens skidänläggning. När kylan lyser med sin frånvaro hållen har på med underhåll. Foto: Pekka Pääkkö

Tufft för Ekholmsnäsbacken när vinterkylan fryst inne

När kylan lyser med sin frånvaro kan snökanonerna vid Ekholmsnäsbacken inte tillverka snö. – Vi är lite oroliga men det är inte första vintern det är så här. Nu hoppas vi på kalla soliga februarihelger, säger Alexander Blomqvist som driver backen.

  • Publicerad 16:01, 15 jan 2020

I stället för vit och glittrande tippar Ekholmsnäsbacken ner mot Kyrkviken gråbrun och lerig.

Det är inte en dans på rosor att driva en skidbacke när Stockholmsvintrarna bjuder på temperaturer som envist letar sig upp över nollan.

Skidsportare kan inte träna

Värmen ställer till problem för skidanläggningar runtom i stan. I Lidinös egen skidbacke, Ekholmsnäsbacken betyder det att den lokala klubbarna Lidingö slalomklubb och Lidingö Freeskiers inte kan träna där. Skolor som vill prova på utförsåkning på idrotten får hitta på annat.

– Det är likadant på Stockholms alla sex skidanläggningar, säger Alexander Blomqvist, som driver Ekholmsnäsbacken och Ekebyhovabacken på Ekerö genom företaget Snow Consulting.

Fyra dygns kyla krävs

I Ekholmsnäsbacken står nu snökanonerna och väntar på att kunna börja arbeta. Men det krävs minusgrader fyra dygn i sträck för att kanonerna ska kunna börja vispa vatten och luft och spruta ut det som snö.

– Vi har ett nytt fint snösystem med toppmoderna snökanoner som står redo och vi har personal som är stand by. Men hur bra snökanoner man än har går det inte att tillverka snö om det inte är minusgrader, säger Alexander Blomqvist.

Vad betyder det för er?

– Det blir tufft ekonomiskt i och med att vi har att vi har personal. Normalt säljer vi liftkort under januari, säger han.

Ingen kyla i sikte

Men Alexander Blomqvist är hoppfull.

– Såhär är stockholmsvintrarna. Kan man hålla öppet under jullovet är det bara en bonus. Vi är ganska hoppfulla. Det är bara början av januari än så länge och vi behöver så pass kort snöperiod för att kunna öppna.

Än så länge flaggar inte långtidsprognoserna för kyla. Men ofta kommer köldknäppar i både januari och februari. Onsdag den här veckan spår till och med SMHI temperaturer upp mot 11 grader.

– Och då är det viktigt att vi får kalla och soliga februarihelger, säger Alexander Blomqvist.