Det är förmiddag och helt tomt inne på Steakhouse i Huddinge centrum. Den ende som befinner sig i lokalen är krögaren Tony Saide, som står bakom bardisken och förbereder inför lunchen.

– Vi är döda, det är kört. Det är inte corona som dödar oss, det är ekonomin, säger han och slår ut med armarna.

När pandemin slog till hade han bara hunnit ha öppet i ett år.

– I början var det allra värst. V tappade 70 procent rakt av. Vi behöver 250-300 gäster om dagen för att det ska gå runt, nu har vi alltid under hundra, säger Tony Saide.

Han har varit tvungen att göra sig av med personal. Tidigare var de 8 personer som jobbade i restaurangen, nu är de fyra. Ofta är det bara Tony och en till som arbetar samtidigt.

– Jag är alltid här. Jag jobbar tolv timmar om dagen sju dagar i veckan och ändå går vi back. Jag är helt slut, men jag har inte råd att lägga ner. Jag har skulder, säger han.

Under tiden som vi pratar kommer en annan företagare i centrum in för att säga hej.

– Vi brukar titta till varann och kolla läget, det är bra. Men jag tycker att de från Huge kunde komma ner och fråga hur det går för oss. De har inte visat sig här en enda gång och det är jättesvårt att få tag i någon i telefon. Jag har inte fått någon hjälp alls, men jag hade en tvist med dem sedan tidigare, säger Tony Saide.

"Bygger på att ha öppet kvällstid"

På restaurang Melins sitter en hel del lunchgäster utspridda i lokalen, trots att klockan bara är strax efter elva. Men även här har pandemin slagit hårt.

– Det har varit tufft, så är det för alla. Vi har nog tappat omkring 40 procent, säger Aygun Akkurt, som driver restaurangen.

Han är mycket kritisk till hur regeringen hanterat krisen. Krogens koncept bygger på att ha öppet kvällstid för att visa matcher på tv. På helgerna har de haft trubadur och stand up.

– De kan inte säga att vi ska stänga klockan 20 när det är hela vår affärsidé, utan att ge oss någon form av kompensation. Både hyresstöd och permitteringsstöd kommer retroaktivt, jag måste ligga ute med de pengarna i flera månader, säger Aygun Akkurt.

Hård konkurrens om hämtmat

De krögare Mitt i talat med har försökt utöka sin hämtmatverksamhet, men har svårt att stå sig i konkurrensen mot billigare alternativ som pizza och thaimat.

Den grekiska restaurangen på Fullersta torg har dock en annan fördel.

– Vi har kanske tappat 20-30 procent. Det är tufft, men vi har en fördel av att vi har så pass stora lokaler. Vi kan lätt placera ut gäster vid vartannat bord, säger Abbe Yakob med Wesam Hana.

https://www.mitti.se/nyheter/huge-de-som-behover-kan-fa-rabatterad-hyra/repudi!D3xuxbDjv95xuN1@TQVwEg/