Flexibel. Ann-Charlotte Jirhage, ägare till Delikatessbutiken, har fått tänka kreativt för att hitta nya lösningar under pandemin. Foto: Stefan Källstigen

Tuff tid för handlare i Huddinge centrum

Pandemin har varit en tuff tid för handlarna i Huddinge centrum. Nu börjar de sakta återhämta sig och se ljust på framtiden. "Men folk har ändrat sina beteenden på två år. Vi har förlorat en stor del av våra lunchgäster", Ann-Charlotte Jirhage.

  • Publicerad 11:52, 14 jun 2022

Pandemin slog hårt mot handlarna i Huddinge centrum. Från en dag till en annan tömdes centrum på folk i början av våren 2020.

– Första svängen med pandemin blev vi alla lite tagna på sägnen. Det var tufft. Men samtidigt fick vi ett fantastiskt stöd från alla kunder, säger Ann-Charlotte Jirhage, som driver Delikatessboden.

Hon fick skära ner på timmar på personalen. Men viljan hos människor att stötta sina lokala handlare var stor, och de fick dessutom hyresreduktion av Huge.

Över 800 dagar av pandemi i Stockholm

Andra vågen blev betydligt svårare än den första.

– Då var alla hemma, det var riktigt mörkt. Då fick vi inte heller hjälp med hyran. Huge tyckte att vi hade klarat oss för bra för det.

Önskade hjälp med hyran

Ann-Charlotte Jirhage tycker att alla handlare i Huddinge centrum borde ha fått mer hjälp med hyran.

– Vi betalar 52 000 kronor i hyra, det är en fjärdedel av omsättningen. Jag tycker att alla borde ha fått hyresreduktion. I hyran ingår också att vi betalar för marknadsföring, vakter och städning och det har det ju inte funnits samma behov av under pandemin, säger hon.

Hon har inte behövt säga upp någon men däremot har de anställa fått arbeta färre timmar.

Nu är det student- och kalastider, vilket innebär högsäsong för Delikatessboden. Men allt har inte återgått till hur det var innan.

– Många jobbar hemma ett par dagar i veckan, då är de inte i centrum. En dag kan vi ha 4 lunchgäster och en annan 44. Tidigare hade vi ett mer jämnt flöde av kunder under dagen, säger hon.

Ann-Charlotte Jirhage ser ändå ljust på framtiden.

– Det måste man göra. Vi jobbar med något positivt, folk vill äta gott och ge bort roliga saker. Det ger mycket glädje, det är så man orkar.