Tuff sommar för sjöräddarna i Mälaren – många båtägare i nöd

Sjöräddarna på Mälaren har haft betydligt fler utryckningar i sommar är vanligt. Flest har varit till okunniga båtägare i nöd, men det har också varit många drunkningstillbud vid badplatser och kajer. – Som mest har det varit tolv utryckningar per dag, säger Palle Forell, stationsansvarig.

  • Publicerad 04:57, 21 aug 2020

Hemmasommaren 2020 har det kryllat av båtar på Mälaren. Det har inte minst Sjöräddningen på Ekerö/Munsö, som täcker Stockholmsdelen av Mälaren från Upplands-Bro i norr till Södertälje i söder, märkt av.

Sjöräddningsstationen, som står redo för utryckning 24 timmar om dygnet, har haft fullt upp hela sommaren med runt 500 utryckningar, runt 200 stycken fler än normalt.

Nu har trycket börjat lätta något sedan semestrarna tagit slut och skolorna börjat, men när det var som mest hektiskt under sommaren hade stationen upp till tolv utryckningar om dagen.

Sjöräddningssällskapet för Mälaren i Stockholmsområdet har en ny båt, den större till vänster, den här sommaren. Totalt har stationen nu sex båtar och 95 ideella sjöräddare. Foto: Sjöräddningssällskapet

– De vanligaste orsakerna till utryckning i sommar har varit bränslebrist, grundstötningar och maskinhaveri, säger stationsansvarig Palle Forell.

Uppmanar att ta förarbevis

Att båtköpen har skjutit i höjden under pandemin när fler har semestrat på hemmaplan, är tydligt, menar han.

– Det är många nya som har skaffat båt i sommar för att de tycker att det ser mysigt ut att vara på sjön, men utan att ha någon erfarenhet eller kunskap om att ha båt, säger Palle Forell.

Palle Forell startade upp Sjöräddningssällskapets station på Ekerö 1994. I dag är stationen en av Sveriges största. Foto: Sjöräddningssällskapet

Samtidigt som han välkomnar att fler vill njuta av Mälaren och båtlivet, så tycker han att skaffar man båt så ska man också ha förarbevis.

– Då får man de grundläggande kunskaperna som behövs. Jag har också noterat att det är alldeles för många som inte använder flytväst, och det borde verkligen gå in i huvudet på folk att det ska man ha, säger han och fortsätter:

– Men sen ska det också sägas att de allra flesta faktiskt sköter sig.

De allvarligaste olyckorna som Sjöräddningen har ryckt ut på i sommaren har inte skett med båt ute till sjöss, utan har varit drunkningstillbud vid badplatser och kajer. Bland annat så drunknade en flicka vid Slagstabadet i norra Botkyrka på midsommardagen och den 20 juli dog en ung man vid Sätrabadet.

Sjöräddningssällskapet på Ekerö/Munsö har sin huvudstation vid Jungfrusund. Foto: Sjöräddningssällskapet

Hårt tryck i skärgården

Även i skärgården har Sjöräddningen haft en tuff sommar. Den nyöppnade stationen på Djurö har hittills gjort runt 200 utryckningar i sommar.

– På vissa ställen har det varit som på Sveavägen i rusning. Vi har haft väldigt mycket att göra. Vår båt har gått lika mycket på två månader som en fritidsbåt gör på 4-5 säsonger, berättar Thomas Brzezinski, stationschef på RS Värmdö.

Där ser man också att det ofta är oerfarna förare som ligger bakom, men också att hastigheterna inte hålls och att det leder till olyckor.

– Tyvärr är det många som tagit med sig bilkonceptet ut på sjön. Många kör för fort och för nära och då blir det svall som kan leda till kollisioner. Vatten är inte asfalt, säger Thomas Brzezinski.

Thomas Brzezinski stationschef på Sjöräddningssällskapet Värmdö

Fakta

Sjöräddarens tips – tänk på detta på sjön!

*Skaffa kunskap – lär dig förstå väder, vind och navigering.

*Gå igenom utrustningen – se till att det finns tillräckligt med tampar, ankare, nödankare, flytvästar. Förvara mobiltelefonen i vattentätt fodral.

*Lär dig att förstå var du är så att du kan uppge position om du behöver hjälp. Ladda gärna ner SOS-appen. Sjökort bra att ha även om du har digitala hjälpmedel.

*Ge dig inte ut om förhållandena är dåliga.

*Sitt säkert i båten. Barn ska inte sitta i fören och dingla med benen.

*I en nödsituation: Ring 112 och begär sjöräddning. Vifta med armarna så du är lätt att upptäcka.

*Stanna vid båten även om den är på väg att sjunka. Du är svårare att upptäcka om du simmar bort.

Källa: Thomas Brzezinski, Sjöräddningssällskapet
Visa merVisa mindre