Förra året fick sommarjobbare i Sätra göra ett nytt konstverk. Coronaviruset har gjort att klassiska sommarvikariat i förskolan och äldreomsorgen försvunnit. Foto: Claudio Britos

Tuff konkurrens om sommarjobben i år

Konkurrensen om sommarjobben i Stockholm blir hård i år. Rekordmånga har sökt kommunens feriejobb och hos Arbetsförmedlingen har antalet sommarvik halverats.

  • Publicerad 11:36, 6 apr 2021

Förra våren sökte 13 811 ungdomar sommarjobb inom staden, färre än hälften av dem fick ett jobb. I år ska sommarjobben bli fler. Målet är att få fram 9 000 feriejobb under skolloven 2021.

Men antalet unga som har sökt kommunens sommarjobb har också stuckit iväg – rejält. Hela 17 474 ansökningar har staden fått in i år, en ökning med 25 procent jämfört med 2020.

– Det är rekord. Vi ser att ansökningarna har ökat i alla stadsdelar, säger Arja Lindholm, kommunikationschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Coronastopp inom vård- och omsorgen

Liksom i fjol kommer ungdomarna inte att få arbeta inom förskolan, äldreomsorgen eller LSS-verksamheter på grund av coronaviruset. Staden anser att osäkerheten kring smittspridningen och tillgången på vaccin är för stor.

De flesta kommunala jobben finns i stället inom städning, parkskötsel, kultur, kontor och administration. Drygt 2 000 av arbetstillfällena kommer också att ordnas på privata företag eller organisationer, jobb som staden har upphandlat.

Förra året innebar de förlorade arbetstillfällena inom vård- och omsorgen att kommunen hade svårt att få fram så många sommarjobb som man önskat. Totalt kunde staden ordna 6 832 jobb.

Bättre prognos inför årets sommar

Exakt hur många sommarjobb i år kan staden inte svara på eftersom arbetsplatserna kan anmäla intresse under hela våren och en bit in på sommaren.

I år ser läget i alla fall ljusare ut än i fjol, enligt Arja Lindholm.

– Vi har redan drygt 6500 arbetstillfällen hittills i år. Det är betydligt fler än förra våren då osäkerheten var väldigt stor kring pandemin. I år vet vi mer om hur man jobba på ett säkert sätt, säger hon.

Kan bli fler jobb –  om restriktionerna lättar

På Arbetsförmedlingen ser man också att konkurrens om sommarjobben blir tuffare det här året. Antalet sommarjobb som kommit in mellan december och februari i Stockholms län i år har nästan halverats jämfört med tidigare år.

Störst är efterfrågan på kriminalvårdare, väktare, undersköterskor, vårdare och sjuksköterskor, medan jobben inom hotell- och restaurangbranschen lyser med sin frånvaro.

Ett vanligt år rekryterar många arbetsplatser sommarvikarier under årets första månader, men det kan finnas hopp om att fler jobb rullar in under våren om restriktionerna lättar. Det tror Robert Flognfeldt, verksamhetsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Arbetsgivarna inom besöksnäringen avvaktar sannolikt besked om restriktionerna, så om pandemin klingar av så kan det öppna upp för att fler ungdomar kan komma ut i arbete till sommaren, säger han.

Så många sommarjobb finns i länet

Antal sommarjobb som anmälts till Arbetsförmedlingen under december-februari i Stockholms län.
År 2019: 4467
År 2020: 4921
År 2021: 2597