“Jag vill inte se några trånga uteserveringar i Stockholm eller någon annanstans”. Det var i april förra året som inrikesminister Mikael Damberg (S) röt ifrån om folkvimlet i vårsolen under pandemins första våg.

Nu räknar stadens inspektörer med att återigen få öka trängselkontrollerna på uteserveringarna när många krogar och fik sätter ut bord och stolar inför säsongspremiären den första april.

Hårdare regler i år

Daniel Persson, avdelningschef på miljöförvaltningen, tror inte på ett minskat tryck trots att restriktionerna är hårdare i år.

– Förra våren var viruset väldigt nytt, fler var rädda och drog sig för att gå ut. Idag finns det fortfarande de som är mycket oroliga men många har också tröttnat. Det är många som väljer att gå ut och det blir säkert en utmaning att se till att alla fortsätter hålla restriktionerna, säger han.

Armlängd blev meter

Ifjol var rekommendationen att alla skulle hålla minst en armlängds avstånd till varandra på en uteservering. I år har reglerna skärpts till minst en meters avstånd.

På många mindre ställen kan den glesare möbleringen ge färre bord men framför allt är det regeln att alla ställen ska stänga klockan 20.30 som verkligen kommer att hålla nere antalet gäster, menar Daniel Persson.

–  Det gör att restaurangerna ofta bara har möjlighet till en sittning. Att man måste stänga vid 20.30 gäller även utomhus. Det kommer inte att gå att komma runt reglerna genom att säga “ta take away och sitt på uteserveringen”. Det är något som vi kommer att följa, säger han.

Svårt att låta serveringarna växa

För att stötta krogbranschen under pandemin har staden skippat avgiften för uteserveringar hela det här året. Stadens hållning är också att man ska vara mer generös med tillstånden för uteserveringarna, som i år kan få vara större än tidigare på platser där det funkar.

Trots detta väntas ingen stor uteserveringsboom. Runt 840 ansökningar har beviljats inför första april, ungefär som ett vanligt år, enligt trafikkontoret. Hur många uteserveringar som kan få extra plats kan kontoret inte svara på.

Ny möjlighet: Satellitserveringar

– Det är många som vill ha större ytor, men ytorna är ofta maximerade. Vi kan inte inkräkta på ingångar till fastigheter, inte ta av den fria gångytan på trottoarer för då skapar vi trängsel och framkomlighetssvårigheter för personer med nedsatt rörlighet och syn, säger Martin Hubertson Merbom, enhetschef på trafikkontoret.

Trafikkontoret kan i år även tillåta satellit-uteserveringar på platser som torg eller gräsytor som man vanligtvis inte ger grönt ljus för men några såna ansökningar har ännu inte kommit in.