TRYGGHET? Kvällsvandrargruppen För ett tryggare Väsby möts minst en gång i veckan för att vandra i centrala Väsby. De välkomnar fler som vill vara med och vandra. Foto: Mikael Andersson

Trygghetsvandring stör drogförsäljning i Väsby

Du kanske har sett de gula västarna på byn. I höstas höll de på att tröttna, men nu satsar "För ett tryggare Väsby" på fler vandringar för att störa buset.

  • Publicerad 11:15, 30 jan 2020

På köpet får man härlig gemenskap, steg i stegräknaren och glada skratt.

Klockan närmar sig sju och den här, lite kulna, måndagskvällen har ett 20-tal personer samlats på Hugo Sabels torg för att trygghetsvandra. Blandade åldrar, men mest kvinnor. Den äldsta 70 plus.

Det är några grader varmt och regnet hänger i luften. Kvällens gruppledare, Linda Stolt, delar ut de gula västarna och börjar med att dra reglerna i korthet.

– Vi är inget medborgargarde. Om ni ser något, ingrip inte. Vid pågående brott kontakta er gruppledare eller ring 112 direkt.

Fyra grupper

Hon delar in kvällens vandrare i fyra grupper, en grupp går till Runby, en längs med Väsbyvägen, en grupp får Dragonvägen på sin lott och den sista ska kolla av Centralvägen och området kring stationen.

Tomas Söderberg, initiativtagare till För ett tryggare Väsby, leder gruppen som ska kolla Centralvägen med Jonna Hasselsten. När vi närmar oss stationen ser de två killar de känner igen.

– Nu står de och väntar på att göra drogaffärer. Vi kan störa bara genom att visa oss.

Vi fortsätter längs Väsbyån och svänger tillbaka på Industrivägen. Plötsligt kommer den andra gruppen och Linda ber oss ta en avstickare in på gården mellan bostadsrättsföreningarna. De har sett några kända killar stå och hänga där.

– De lär sig blixtsnabbt hur vi ser ut. Det är bättre att ha många smågrupper som dyker upp. Då blir de förvirrade och tror att vi är många fler, säger Tomas Söderberg.

Störa och iaktta

Han betonar att FTV:s uppgift är att störa, inte provocera. Iaktta, inte konfrontera.

– Säljarna vet var vi går. Då blir de störda och flyttar på sig.

Jonna Hasselsten fortsätter:

– Bara på vandringen i går har vi lokaliserat/känt igen tio olika för oss kända drogförsäljare.

Hon är dock besviken på det svala intresset för gruppen från kommunen.

– Det är tråkigt. Vi har påtalat mängder med saker som kan vara till förbättring, som flytt av bänkar, trimma buskar, belysa vissa områden, med mera. Saker som faktiskt inte kostar (stora) pengar. Inget av de vi önskat har genomförts, de säger tack och det ska vi se över, sedan stannar det av helt.

REGLER. Linda Stolt är kvällens gruppledare och börjar med att berätta om förhållningsreglerna inför trygghetsvandringen. Foto: Mikael Andersson

Modstulen i höstas

I höstas kände även Tomas Söderberg sig lite modstulen.

– Det var svårt att få ihop folk som ville vandra. Men gruppledarna träffades efter jul och då bestämde vi oss för att fortsätta satsa. Nu känns det som om vi har fått en nytändning.

Han efterlyser dock ännu fler som vill vara med och vandra – och gärna fler män.

– Om vi var fler, säg 30 per vandring, så kunde vi bilda två grupper till som kan gå till Sigma och Grimsta.

En av dem som varit med och vandrat från starten är Errol Rupertson, 71, Väsbybo "av födsel och ohejdad vana".

– Det är viktigt att alla som kan bidrar till Väsbys trygghet. På köpet får man härlig gemenskap, steg i stegräknaren och glada skratt.

Klockan närmar sig 20.30 och det är dags att avrunda.

– I kväll var vi 24 personer som gjorde Väsby lite tryggare. Det känns bra, säger Jonna Hasselsten.

För ett tryggare Väsby

Trygghetsvandringsgrupp som startade på facebook av engagerade Väsbybor som var trötta på "buset".
Har genomfört 45 trygghetsvandringar sedan starten i mars 2019.
500 medlemmar i gruppen, varv cirka 80 aktiva vandrare.
Genomför cirka två vandringar i veckan.
"Tänker man lågt antal deltagare (8-10/vandring) så har vi varit 400-450 par fötter ute och vandrat sdan mars, vilket är lågt räknat 800 timmars ideell vandring."

Gruppen efterlyser fler vandrare som vill vara med och bidra till ett tryggare Väsby.
 

Visa merVisa mindre