Mia Franzén och Liberalerna tänker att banan går genom tätort invid gång- och cykelvägar. Foto: Anders Björklund

Trygghetsspår i Salem ska få kvinnor att motionera

Salems kommun tittar på möjligheterna att göra ett löpspår inne bland husen i Salem. – Så att tjejer och kvinnor ska slippa springa i skogen, säger Liberalernas Mia Franzén som skrivit motionen.

  • Publicerad 09:14, 15 nov 2018

Liberalerna kom med idén. Nu tittar Salems kommun på förutsättningarna för att bygga ett motionsspår i en bana runt centrala Salem.

– Vi tänker oss att spåret ska gå i en cirkel. Då kan man kliva på banan var man vill. Om den går vid sidan av gång- och cykelbanor så kan man utnyttja samma belysningen, säger Liberalernas gruppledare Mia Franzén.

Hon fortsätter:

– Tanken är att fler ska våga ut och motionera och då behöver motionsspår ligga nära och inte bara genom olika skogsområden.

Så tänker Mia Franzén att banans sträckning skulle kunna se ut. Foto: Mia Franzén

Det är Mia Franzén som skrivit motionen, men idén kommer från hennes partikamrat Kristina Bjureklev Netzell.

– Sedan tycker vi att det vore fint om den uppkallades efter löparen Kajsa Berg som ju kommer härifrån Salem . Både för att hon är en förebild, men också för att hedra henne, säger Mia Franzén.

Foto: Anders Björklund

Måste utredas

Om det blir något trygghetsspår är dock inte klart. Kommunen behöver utreda vad det skulle kosta att bygga ett trygghetsspår, men också bedöma vad själva utredningen skulle kosta att göra.

– Sedan finns det en del idéer för en bana som vi måsta tala mer om och som måste upp på bordet. Men själva tanken på ett trygghetsspår som går närmre centrum och som är mer upplyst än de som går i naturreservat och grönområden, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M).