Sergels Torg. Det pågår flera trygghetssatsningar på Plattan som har flest anmälningar för våld- och narkotikabrott i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

Trygghetssatsning på Plattan stoppas

Förslaget att utveckla den samverkanslokal som samlar brottsförebyggande aktörer på Sergels torg stoppades i sista stund av trygghetsutskottet där trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) är ordförande. Det får Karin Wanngård (S) att se rött.

  • Publicerad 16:30, 3 feb 2020

Förslaget från Norrmalms stadsdelsnämnd är att utveckla den samverkanslokal där de brottsförebyggande verksamheterna på Sergels torg samlas. Bland annat önskar de som arbetar i lokalen en glasvägg för att man utifrån ska förstå att exempelvis polis är på plats och för att de som är i lokalen snabbare ska uppmärksamma om något händer på Plattan.

Norrmalms stadsdel sökte 200 000 kronor ur stadens centrala trygghetsfond för att finansiera upprustningen. Och tjänstemännen på stadsledningskontoret gav tummen upp med motiveringen att de "bedömer att insatsen kan skapa bättre förutsättningar för arbetet med platssamverkan som kan leda till ökad trygghet".

Men trygghetsutskottet, som har sista ordet, bestämde sig för att stoppa satsningen. Något som nu kritiseras hårt av Socialdemokraterna.

– Jag tycker det är jätteviktigt att ha en lokal plats för att samla olika aktörer och jag var själv drivande i att Stockholms stad skulle få den lokalen. Men trygghetsfonden är inte ämnad till att utveckla fastigheter. Syftet med fonden är att rusta upp offentliga miljöer för att skapa trygghet. Det förvånar mig att Socialdemokraterna inte delar den uppfattningen utan vill använda fondens pengar till att betala investeringar som fastighetsägare själva borde bära, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD), ordförande i trygghetsutskottet.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) tror att ovilja är den verkliga anledningen till att förslaget stoppas.

– Att trygghetsborgarrådet inte vill främja trygghet är beklagligt. Han gömmer sig bakom paragrafer och agerar som en förvaltare. Han har glömt bort att vara en politiker och saknar fullkomligt viljan att göra Stockholm tryggare, säger Karin Wanngård.

Erik Slottner förklarar att en annan anledning till att förslaget stoppades var att förhindra att fonden finansierar en renovering som gör att marknadsvärdet för fastigheten går upp. Karin Wanngård förstår inte det argumentet.

– Lokalen ska vara ändamålsenlig. Det handlar inte om en lyxrenovering. Jag litar på stadsdelsnämndens bedömning att dessa förändringar behövs för ett bättre trygghetsarbete, svarar Karin Wanngård.

Att tjänstemännen på stadsledningskontoret och trygghetsborgarrådet inte är överens tyder dessutom, enligt Karin Wanngård, på att något inte står rätt till.

– Det tycks vara en väldigt dålig intern organisation och det är inte första gången som det kommer ett förslag som Erik Slottner säger nej till, säger Karin Wanngård.

Erik Slottner tycker däremot att Karin Wanngård drar för stora växlar av ett, enligt honom, odramatiskt beslut.

– Det kom in 65 förslag och då var vi överens om samtliga förutom två. Ibland gör man olika bedömningar, säger Erik Slottner.

Trygghetssatsningen vid Sergels torg kommer rulla på som vanligt även om det inte blir några pengar till att utveckla lokalen.