Under tisdagen och onsdagen samlades Stockholms stads politiker i stadshuset för att debattera budgeten för 2022.

Fokusområden för budgeten är trygghet, äldreomsorg, skola, arbetsmarknad samt miljö och klimat.

Under budgetdebattens sista dag var det dags att debatera punkten övergripande trygghetsfrågor. En punkt som fick debatten att hetta till.

Frågan om dödsskjutningar är såväl enande som splittrande. Alla är enade om att det här är ett problem som måste lösas. Men hur den lösningen ska se ut splittrar blocken.

Släppte manus

Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) tryckte på de satsningar som finns med i den grönblå majoritetens budgetförslag, som att skapa ett centrum mot organiserad brottslighet, strypa finansiering till den organiserade brottsligheten, axla stort nätverk med internationella experter i en stor konferens under 2022 och att sammanföra polis och socialsekreterare i samma byggnad.

https://www.mitti.se/nyheter/klimat-aldreomsorg-och-skola-det-har-ska-staden-satsa-pa-2022/repujf!yoAJAgwPgvAOZfzCIMtxmw/

När det var dags för Sverigedemokraternas Peter Wallmark att gå upp i talarstolen valde han att efter ett något nedkortat anförande att lämna sitt manus.

– Jag måste släppa manus här och hålla med miljöpartiet, något jag sällan gör. Vi måste kunna enas över blockgränserna här. Vi måste kunna enas här i salen.

Moderaternas Johan Nilsson började sitt anförande med att anklaga Socialdemokraternas arbete under förra mandatperioden. Något som fick mycket mothugg, bland annat av Peter Wallmark (SD).

Höjt tonläge

– Nu är vi där igen, nu ska ni skylla på vänsterblocket. Ett utanförskapsområde poppar inte upp under en mandatperiod, det är inget problem ni ärvt. Ska vi hitta en lösning eller hitta vem som har gjort mest fel?

https://www.mitti.se/nyheter/trygghet-och-simskola-har-ar-svaret-pa-den-blagrona-budgeten/repujt!CpHQfqexWsBHD4RxxpI4@A/

Karin Wanngård (S) menar att debatten fram till den här punkten hade varit ganska artig i sin ton, men att moderaten Johan Nilsson ändrade på det när han tryckte på att våldet och skjutningarna ökade under hennes tid som finansborgarråd.

– Jag delar uppfattningen att skolan är oerhört viktig i arbetet, men vi måste också ha det som finns runt omkring och då är det inte rimligt att stänga till exempel fritidsgården i Rinkeby. Det är det här som vi nog har mest olika uppfattning om, säger hon.

"Det här käbblet duger inte"

Anna Rantala Bonnier (FI) ifrågasatte varför moderaterna inte vill införa metoden Sluta Skjut, vilket Johan Nilsson (M) besvarade med att försvara den metod de påbörjat, Trefas, och att det skulle innebära att arbetet tappade styrfart om man helt plötsligt bytte arbetssätt.

Maria-Elsa Salvo (S) höjde tonläget i debatten ytterligare vilket fick kritik av Karin Ernlund (C), som tyckte att det vore mer givande om debatten handlade om att hitta en lösning. Maria-Elsa Salvo försvarade sig med att det här var ett ämne som väckte mycket känslor.

– Det där sista inlägget från Karin Ernlund var ju lite märkligt i ljuset av att ni inte en enda gång bjudit in oss att sitta med och diskutera och ta fram planer och åtgärder tillsammans, det gjorde vi när vi var i majoritet. Tillsammans kan vi bättre. Det här käbblet duger faktiskt inte, replikerade Arvid Vikman (S).

Den grönblå budgeten klubbades slutligen under onsdagskvällen, och börjar gälla 1 januari 2022.