Engagemang. Kärrtorpsborna samlades på torget. Foto: Sacharias Källdén

Tryggheten i fokus i Kärrtorp

Lokala föreningar, nattvandrare, polis och många fler samlades på torget i Kärrtorp förra veckan. De boende fick under tre timmar chansen att ställa frågor eller lägga fram egna förslag på hur området kan bli tryggare.

  • Publicerad 10:33, 5 okt 2021

Foto: Sacharias Källdén

Stärker sammanhållningen. I kön till de väldoftande pannkakorna som kyrkan portionerar ut hittar vi Magnus Embrink med barnen Björn och Hjalmar. Medan barnen testar de nya gungorna konstaterar han att det här är ett positiivt initiativ som stärker sammanhållningen. ”Det är jättebra att polisen och de andra är här. Det händer saker i området och då behövs den här sortens närvaro. Jag kan känna att det saknas en gemenskap i Kärrtorp”, säger Magnus Embrink.  

Foto: Sacharias Källdén

"Tipsa oss!" Områdespolis Andreas Lindfors uppmanar folk att besöka polisen.se. ”Där finns ett formulär du fyller i om du sett någonting avvikande som kanske verkar lite skumt”, säger han medan nya människor strömmar till för att få prata med honom och hans kollegor.

Leif Bergström från Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, som arrangerar dagen, menar att alla aktörer som medverkar bildar en trygghetsskapande helhet. ”Det här är ett sätt att kommuicera vad vi gör och att träffas. Vi har tidigare haft torg i Hammarbyhöjden och Bagarmossen och nästa år är det Skarpnäcks tur”, säger han.

Foto: Sacharias Källdén

"Ju fler desto bättre." Gabriel Odenhammar nämner nattvandringar som ett exempel på ett konkret initiativ som kan få stor betydelse. Själv har han bara bott i området sedan april 2020, men han minns att han åkte hit för en fest under 1990-talet och att det då beskrevs som en lite farlig plats.

”Men jag bodde ju inte här då så jag kan inte svara på hur det har förändrats sedan dess. Däremot upplever jag att samhället i stort har gått åt lite fel håll. Ju fler som engagerar sig desto bättre”, säger han.  

Foto: Sacharias Källdén

Kaffe och information. Leif Karlsson från PRO Kärrtorp serverar kaffe. ”Vi har ungefär 200 medlemmar i Kärrtorp och tryggheten är alltid på dagordningen, speciellt när det gäller bedrägerier mot äldre. Vi går ut med information varje vår och höst där vi berättar hur man udviker att bli lurad”, säger han.