Trygghet prio ett i M:s skuggbudget

Hårdare tag mot kriminalitet, ordningsregler i skolan och tuffare krav på de med försörjningsstöd - men också färre politiska uppdrag för att spara pengar. Det står i fokus när Moderaterna i Haninge presenterade sin skuggbudget.

  • Publicerad 18:15, 4 nov 2020

I dag är det flugornas herre i grundskolan, och det måste vi göra något åt.

I opposition. Sven Gustafsson (M) vill ta ett stadigare grepp om trygghet och ordning för att mota bort kriminaliteten i Haninge. Foto: Mostphotos

Två veckor efter att mittenstyret med S, C, KD och L presenterades sitt budgetförslag för nästa år, kommer Moderaterna med sitt.

Ingen skattehöjning när mittenstyret la fram ny budget

Oppositionsrådet Sven Gustafsson (M), tycker att styret har tagit ett visst ansvar för kommunens ekonomi, men att det måste till gradvisa effektiviseringar för att kunna lägga undan mer till framtida investeringar.

– Budgeten kan beskrivas som början på en sanering av kommunens ekonomi, eftersom många verksamheter är ineffektiva. Den handlar också om trygghet, grundskola och arbetslinjen.

När det kommer till trygghetssatsningen så vill Moderaterna plocka upp den så kallade New York-modellen som minskat brottsligheten i just New York. Den innebär nolltolerans mot alla förseelser och ordningsstörningar. Man vill också ha tiggeriförbud och fler ordningsvakter.

– Vi vill satsa på direkta åtgärder så att man vågar ut i sitt område. Det kan inte bara handla om att arbeta förebyggande, säger han.

Gemensamma skolregler

Skolan är ett annat prioriterat område och utöver att höja skolpengen handlar det även där om trygghet. Här vill man införa gemensamma och omfattande ordningsregler för alla skolor i Haninge.

– I dag är det flugornas herre i grundskolan, och det måste vi göra något åt. Dessutom måste alla brott som sker i skolan polisanmälas, oavsett hur gammal eleven är.

Besparingar vill man göra inom kulturen. Dels genom att slå ihop fritid- och idrottsnämnden med kultur- och demokrati, dels stoppa bidrag till studieförbund och vuxenverksamhet.

Urval av vad Moderaterna vill göra

Säga upp avtalet med ungdomsverksamheten Freezone.

Utveckla Vendelsömalms IP, Torvallaområdet och Rudans friluftsområde.

Få bort illegala bosättningar och sätta upp fler trygghetskameror.

Skynda på utvecklingen av stadskärnan i Handen genom att bilda ett centrumbolag.

Stoppa planerna för utbyggnad av Handens kulturhus och nytt kulturhus i Jordbro.

Styra upp kring Årsta brygga för att möta besöksnäringen.

Få fler företagsetableringar och ta fram en hästpolicy för att satsa på hästnäringen.

Ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Visa merVisa mindre

M vill även lägga ner näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden, vilken man tidigare kritiserat för att vara en ursäkt till att skapa fler politiska uppdrag. I stället vill man skapa en kompetensnämnd som ska ta över ansvarsområden från socialnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för att stärka arbetslinjen.

– Vi måste få fler i arbete och ställa krav på de med försörjningsstöd, säger han.

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande tycker att Moderaternas arbetslinje lyser med sin frånvaro i den här budgeten.

– Vi föreslår riktade satsningar på jobbskapande åtgärder om tio miljoner kronor för att möta utmaningarna på arbetsmarknaden i spåren av coronapandemin. Moderaterna föreslår nedskärningar på 200 000 kronor och en avveckling av näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden, säger Meeri Wasberg (S) kommunstyrelsens ordförande.

På måndag, 9 november, klubbas budgeten i fullmäktige.

Ingen majoritet. Mittenstyret har ingen egen majoritet med 27 av 61 mandat. Moderaterna i sin tur har 16 mandat, men skulle behöva få med sig Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Foto: Mostphotos