Den 6 oktober presenterade den grönblå majoriteten i Stadshuset sitt budgetförslag för 2022. Idag svarade de fyra oppositionspartierna med sina skuggbudgetar.

Socialdemokraterna vill satsa stort på trygghetsarbete. 200 miljoner kronor ska delas ut till stadsdelsnämnderna – och fokus ligger på att stoppa rekryteringarna till gängkriminalitet. Gruppledare Karin Wanngård säger att det finns mycket att göra.

– Det handlar om förebyggande insatser där skolan är A och O. Men det gäller även en satsning på fältassistenter, familjerådgivning, öppna fritidsgårdar och slopande av avgiften för fritidsklubbar.

Vill höja skatten

Socialdemokraterna vill också att arbetet med Bromma parkstad ska inledas redan 2022. Det innebär en nedläggning av Bromma flygplats, för att ge plats åt tusentals bostäder och arbetsplatser.

https://www.mitti.se/nyheter/oppositionen-om-budgeten-man-blundar-for-verkligheten/repujf!H6hFUbf5ftYV@SkWEyHMw/

Budgeten innehåller också en skärpning från dagens mål för Stockholm som klimatpositiv stad. Idag ligger målet på år 2040, men flyttas till 2035 i Socialdemokraternas förslag. I budgetförslaget finns också en skattehöjning på 10 öre.

Stor satsning på yrkesutbildningar

Även Sverigedemokraterna har lagt fram sina budgetförslag och skriver i ett pressmeddelande att fokus ligger på stadens kärnverksamheter, där den största posten är en satsning på yrkesutbildningar. Här vill man lägga 200 miljoner kronor mer än den grönblå majoriteten.

Man vill också satsa på utökad undervisning i svenska, vidareutbildning för kommunalanställda, utökad simsatsning för barn och en förstärkning mot hemlöshet.

Fler hyresrätter

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att fokus i deras skuggbudget ligger på välfärden. Bland annat vill man satsa stort på förskola och äldreomsorg.

De vill också återinföra gratis simskola för alla barn, ge mer pengar till kvinnojourer och att staden ska bygga 2000 hyresrätter om året.

Kvinnohus i Järva

Feministiskt initiativs förslag på om hur stadens pengar ska fördelas genomsyras av ökade satsningar på barn och kvinnor, med bland annat gratis mensskydd på skolor och stadens arbetsplatser. Partiet vill även ge ökade medel till förskolan för ett lönelyft åt barnskötare och en satsning på mindre barngrupper. Man vill även satsa på ett kvinnohus i Järva samt en bostadsgaranti för våldsutsatta kvinnor.

– Det här är en budget som lägger mer makt i kvinnors händer, säger Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad i ett pressmeddelande.