Nummer har bytt plats på röstkort. Foto: Mostphotos

Tryckfel på röstkorten – det här gäller

Kommunen och Länsstyrelsen har fått varandras telefonnummer på röstkorten som just nu skickas ut. Snurrigt värre, men här är rätt information.

  • Publicerad 10:32, 20 aug 2018

Mellan den 16 och 22 augusti skickas röstkorten ut inför valet.

På de kort som skickats ut har två viktiga telefonnummer bytt plats, de till Länsstyrelsen och kommunen. Båda numren är rätt, men har alltså bytt plats. Detta gäller alla röstkort i hela landet.

Numret dit du ska ringa för att anmäla fel i vallängden blir alltså felaktigt. Fel i vallängden ska anmälas till Länsstyrelsen.

Till din kommun ska du ringa om du har kommunspecifika frågor.

Tryckfelet har lett till en hel del samtal som hamnat fel. Det kan Länsstyrelsens valhandläggare Tim Pohl vittna om.

– Ja vi har fått en del samtal som egentligen skulle gått till kommunen. Speciellt under torsdagen och fredagen. Från och med idag, måndag, har vi ett meddelande innan samtalet kopplas fram, så det har blivit lugnare.

Fakta

Detta gäller

  • Har du frågor som rör röstning i Järfälla ska du ringa 08-580 282 25
  • Om du upptäcker att dina uppgifter på röstkortet inte stämmer ska du ringa till Länsstyrelsen för att begära rättelse i röstlängden. Detta ska du göra senast den 28 augusti. Numret till valkansliet vid Länsstyrelsen i Stockholms län är 010-223 11 30.
  • Har du allmänna frågor om valet och det svenska valsystemet kan du vända dig till Valmyndigheten på telefon 020-825 825.

Tryckfelet har ingen betydelse för väljarens rösträtt och röstkortet går att använda som vanligt.

Källa: Järfälla kommun
Visa merVisa mindre