Den 9 september släpptes platserna till årets konformationsgrupper i Täby församling. Efter bara elva minuter var de mest populära grupperna fullbokade.

– Det är väldigt många sökande och det ökar. Det är inte en stor förändring i väckelse, det beror mer på en kraftig inflyttning i kommunen, säger Mikael Öjermo, kyrkoherde i Täby församling.

De mest populära platserna är sommarlägren där ungdomarna bland annat åker till Täby församlings lägergård Karlberg, på södra Väddö.

– Jag tror att det handlar tradition och kvalité, många av vårdnadshavare har själva varit konfirmander, säger han.

Fler grupper att söka till

För att möta det höga söktrycket har Täby församling i år utökat konfirmandverksamheten med två extra grupper.

– Vi gör det för att möta efterfrågan, nu har vi en extra grupp på hösten och en på sommaren, sammanlagt har vi tretton grupper, säger Marie-Louise Broström, chef för undervisning i Täby församling.

Tapp av medlemmar

Men trots det står många unga fortsatt i kö och varje år är runt etthundra unga som väljer att inte konfirmeras då de inte kommer in i den grupp som de vill gå i.

– Det skaver väldigt att inte kunna erbjuda alla att åka med, men vi har inte kapaciteten eller resurserna. Det är mycket administrativa arbetsuppgifter och det krävs fler människor som har utbildning, kompetens. Idag tar vi redan in fler externa, säger Marie-Louise Broström.

Minskade resurser beror delvis på att antal medlemmar minskar i Täby församling. De hoppas nu att ungdomarna vågar testa höstverksamheten, som fortsatt har lediga platser.

– Vi kan ta emot alla men inte under sommarlägren. Vi hoppas att folk våga prova något som man inte hade tänkt sig, säger Marie-Louise Broström.