– Vi har inget kösystem längre utan det är först i kvarn som gäller ett visst datum så vi vet intet hur många som väntar på en plats, men vi har märkt att det är färre som söker nu, säger hon.

Jeanette Ifwer Kjellberg berättar att man även har fler medlemmar än vanlig som slutar.

– Jag tror att många väljer att hålla på med färre idrotterjust nu, för att minska kontaktytorna. Det vill många av våra ledare också göra, men de är oerhört innovativt och hittar lösningar så att man kan undvika närkontakt även i övningar där man normalt passar på gymnasterna. Det är fantastiskt att se!

Även inom ridsport brukar barn få köa innan de får plats, och så är det också nu under pandemin berättar Lena Wiman, ridskolechef och ridinstruktör på Överby Ridskola.

– Det har varit hårt tryck med kö för nybörjare nu, och då har vi ändå kunnat ta emot fler än vanligt eftersom fler vill ha degtider. Det beror nog på att många jobbar hemifrån och kan ta tidiga tider och följa barnen hit, säger hon.

Svårt med tak på åtta

I vanliga fall är det två eller tre års kö. Det har lättat lite nu när fler har kunnat ta vardagstider, men det är också en stor tillströmning.

– Och för de äldre hade vi svårt när max åtta personer fick delta. Då delade vi upp grupperna, men det gjorde att det blev ont om tider och vi kunde inte ta emot några nya alls, säger Lena Wiman.

Även Turebergs FK brukar ha kö för nya klubbmedlemmar, framför allt i de yngre åldersgrupperna berättar klubbchefen Thomas Waldetoft.

– Det är främst i åldern 7–14, är du äldre än så och har tränat friidrott tidigare så kan det gå ganska fort att få plats, säger han.

Påverkas kön av pandemin?

–Allting påverkas av den där jävla coronan. Just nu har vi restriktioner som säger max åtta i varje träningsgrupp. Vi måste dela upp grupperna och då får vi tjänarbrist i stället, så det är svårt att ta emot nya nu.

Är det färre som söker sig till er och vill börja nu?

– Det vet jag inte, men jag har märkt att några tappar sugen och inte fortsätter. Har man inte fått träna på x antal månader i sin ordinarie träningsgrupp så kan man tappa lusten, och det är allmänt lite lägre närvaro i de befintliga grupperna, säger Thomas Waldetoft.