För att anmäla sparkcyklarna via företagen måste du ladda hem deras respektive app och enskilda serienummer. Foto: Mostphotos

Tröttnade på felparkerade sparkcyklar – fixade anmälningsapp

Mitt i gatan, på övergångsstället, i vattnet. Andreas och Oscar tröttnade på de felparkerade sparkcyklarna och utvecklade en tjänst så att stockholmare kan rapportera dem med ett knapptryck.

  • Publicerad 13:53, 21 jul 2020

Fem, sex elsparkcyklar i olika färger ligger utspridda på gång- och cykelvägen.

– Alla är tvungna att gå runt, det kommer cyklister i 180 med spandexdräkter och allt är hejvilt. Då tycker jag att aktörerna på något sätt borde lösa det. Är du synskadad, rullstolsburen eller äldre kan det bli svårt, det blir ju ett hinder i vägen, säger Andreas Carlsson.

Trötta på felsparkerade elsparkcyklar

Han och sambon Oscar Léman bor vid Gullmarsplan och säger sig ofta se cyklar slängda huller om buller. Till slut tröttnade de och utvecklade sajten Felsparkerad, för att enkelt kunna rapportera felparkerade sparkcyklar.

– Den är absolut bäst att använda i mobiltelefonen. Den känner av din position, så kan du markera på kartan där du ser en felparkerad sparkcykel. När du trycker på rapportera går det en notis till Stockholms stad. De i sin tur har personal som åker runt och plockar upp sparkcyklar. Det är nog inte som blåljus, men de glider runt och tar upp dem, säger Andreas Carlsson.

Varför måste man dela sin platsinformation, i stället för att till exempel skriva in gatan?

– Vi märkte i går att någon råkat anmäla en sparkcykel i Göteborg, så det är för att undvika fejkade eller för många anmälningar. Vi vill inte att tjänsten ska utnyttjas på fel sätt. Att någon ropar varg till Stockholm stad.

Johanneshovsborna Andreas Carlsson och Oscar Léman utvecklar Felsparkerad.se. Foto: Privat.

Fakta

Felsparkerad

Rapportera felparkerade elsparkcyklar

  1. Surfa in på felsparkerad.se i din mobiltelefon eller dator.
  2. Tillåt sajten se var du befinner dig.
  3. Klicka på rapportera.

Felsparkerad finns inte att ladda hem som app än.

För smidig åtkomst i framtiden går det att favoritmarkera sajten och lägga den på hemskärmen.

Källa: Felsparkerad.se
Visa merVisa mindre

Sparkcyklister har eget ansvar

Företagen får hämta ut cyklarna från staden för 500 kronor styck. Själva tjänar Andreas och Oscar inget på anmälningarna.

– Vi gör det för att väcka diskussion och sätta lite press på att framför allt aktörerna ska ta lite ansvar, för att i sin tur få sina användare att ta ansvar. Vi vet att de och Stockholms politiker jobbar på det här, men det har gått två, tre år nu.

Har inte användarna något ansvar att ställa cykeln rätt?

– Jo precis, men om vi kan sätta press på Voi eller Lime kanske de kan få användarna att ta sitt ansvar. Vi brukar också åka sparkcykel och älskar att åka runt på Söder och käka. Men det är vi som blir drabbade om vi inte tar tag i problemet, säger Andreas och fortsätter:

– Cyklarna hamnar i vattnet, de försvinner, folk samlar in dem och säljer som reservdelar. Det kommer i slutändan drabba oss som användare i form av priser och miljön. Det är inte miljövänligt, man hittar dem i Mälaren, i Östersjön, i skogar. Man måste ta ett större ansvar.

Tusentals användare på ett dygn

Felsparkerad fungerar bara inom Stockholm stad och användarnas platsdata delas bara med staden.

Tjänsten har knappt varit uppe i 24 timmar och har i skrivande stund några tusen användare.

– Responsen har varit otrolig. Jag lade upp den i Årsta och olika lokala Facebook-grupper, men den spreds utanför också. Folk önskade att den skulle finnas i Lund, Göteborg och Malmö också. Den har tagits emot på ett otroligt positivt sätt!