Ahmed Nuru vid reglerna som är uppsatta utanför ingången till tunnelbanan. Foto: Carlos Montecinos

Trött på Albys Gyllene Regler

Tänk med hjärnan – spara dina biceps. Självklara budskap är det första som möter invånare och besökare på väg till och från tunnelbanan i Alby. Nu har Ahmed Nuru gjort upp med Albys Gyllene Regler i en film på Youtube.

  • Publicerad 19:09, 16 feb 2014

År 1996 invigdes nya Alby torg. Kronprinsessan Victoria kom till invigningen och poserade framför väggen med budskapen som nu blivit föremål för filmen ”Alby Mitt Hem”.

– Jag tror att hon ville väl med detta, men hon borde ha tänkt sig för med vad hon sätter sitt namn under och vad det får konsekvenser, säger Albybon Ahmed Nuru som är utbildad på Dramatiska institutet.

”Albys Gyllene Regler” har enligt undertexten blivit framtaget efter förslag från Albys skolor.

”Finns det hopp så finns det liv, men vi vill inte se någon kniv”, och ”Tänk med hjärnan – spara dina biceps” är två av budskapen som fått en central plats på torget.

– Vad är budskapet? Vill man indirekt säga att här är mer stökigt till Albyborna och de som kommer på besök? Sådana här regler sitter inte på andra platser, säger han.

Filmen innehåller både fiktiva och dokumentära inslag.

Maria Castro spelar en Albybo som känner sig nedtryckt och stigmatiserad av regelväggen på torget.

Filmen söker också upp prinsessan Victoria som får frågan om inte sådana regler lika gärna borde sitta på slottets vägg.

– Vi Albybor tycker inte att det finns något positivt med att de sitter där. Det är det första man ser när man kommer till Alby. Folk som kommer börjar tänka att det måste vara något speciellt med den här platsen, säger Ahmed.

Med filmen vill han vara med och förändra bilden av Alby.

– Media har förstorat saker som skett här, och den här väggen förstärker en sådan bild, säger han.

Ahmed berättar att många ungdomar engagerar sig i att förändra bilden av Alby.

– Vi vill att folk ska bo här och inte flytta härifrån på grund av allt snack. Det är en mångkulturell plats, vilket är något positivt.

Filmen ”Alby Mitt Hem” finns på Youtube och är drygt sex minuter lång. Ahmed Nuru planerar att göra samma film längre för att den ska passa in i mallen för SVT. Han kommer i så fall att undersöka djupare hur det gick till när Albys Gyllene Regler kom upp på torget.

Men han vill också att den nuvarande filmen får spridning.

– Jag tänker skicka den till filmfestivaler och konferenser där man pratar om förorter och miljonprogramområden, men även till Botkyrkas politiker och kommuntjänstemän.