Stena fastigheters förvaltare i Fisksätra Mathias Danielsen tror att det dröjer åtminstone två år innan kodlås är på plats på portarna. Foto: Johan Kristensen

Trots våldsdåden i Fisksätra – portlås dröjer minst två år

Alla portar till Stena fastigheters 2 600 hyreslägenheter i Fisksätra saknar kodlås och porttelefoner. Trots den senaste tidens våldsdåd dröjer det minst ett par år innan de är på plats. – Det är ett omfattande arbete, säger Stena fastigheter förvaltare Mathias Danielsen.

  • Publicerad 05:00, 11 sep 2020

Mathias Danielsen greppar det rostfria handtaget och gläntar på dörren till Fisksätra torg 14. Samtliga portar till Stena fastigheters hyreslägenheter i Fisksätra saknar alltså porttelefoner och kodlås.

De kommande två åren ska lås installeras och alla hyresgäster blir tvungna att blippa med en personlig tagg för att komma in. Mathias Danielsen räknar med att arbetet tar åtminstone ett par år.

– Jag vågar inte säga när det kan vara klart. Vi ser behovet men det är ett omfattande arbete.

När låsen är på plats kommer hyresgästerna att behöva en personlig blipp för att ta sig in i trapphuset. Foto: Johan Kristensen

Fler kameror i och utanför centrum

Stena Fastigheter planerar fler åtgärder för att stärka tryggheten efter att Fisksätra nyligen skakats av en knivattack i centrum och upprepade skottlossningar.

– Vi ska sätta upp fler kameror i och utanför centrum. Fler kameror och bättre bilder, det är så samhället ser ut i dag. Men det behövs så klart andra åtgärder också, säger Mathias Danielsen.

Stena fastigheter ska sätta upp fler kameror i och utanför Fisksätra centrum, berättar Mathias Danielsen, här med kollegan Selma Daebes. Foto: Johan Kristensen

Renoverar garage för att stoppa droghandel

Han öppnar porten till ett garage på Harrgatan. Bilar står parkerade i burar och samtliga dörrarna saknar fönster. Belysningen är dov och sikten usel.

– Vi har haft droghandel, misshandel och stölder av bilar i garagen, säger Mathias Danielsen.

Enligt Mathias Danielsen har droghandel, bilstölder och misshandlar ägt rum i de mörka garagen. Foto: Johan Kristensen

Burar borta i renoverade garagen

I garaget intill har renoveringen börjat. Redan utanför kan han se takbelysningens sken glimta genom garageportens fönster.

I de renoverade garagen har burarna tagits bort, belysningen blivit starkare och kamerorna skarpare. Foto: Johan Kristensen

Burarna är bortröjda, belysningen starkare och övervakningskamerornas linser skarpare. Dessutom har samtliga dörrar fönster.

– Då kan du direkt se om det står någon där bakom, säger Mathias Danielsen.