I tälten på terrassen kommer inte några spelningar hållas, istället huseras en vinterträdgård. Det menar Samuel Laulajainen, vd för Södra teatern. Foto: Victor Malmcrona

Trots tillstånd: Inga spelningar på Södra teatern i vinter

Utescenen är på plats och staden har gett grönt ljus för livekonserter på Mosebacke. Men ändå kommer inga konserter bli av, meddelar nu Södra teatern.

  • Publicerad 15:05, 22 dec 2020

Sedan pandemin bröt ut i mars har inga konserter hållits på Mosebacke, och Södra teatern har ekonomiskt drabbats hårt av uteblivna gäster.

– Vi har sagt upp 90% av all personal och kämpar för vår överlevnad. Den enda anledningen att vi inte gått omkull är att vi har ägare som tycker att det är viktigt att Södra Teatern fortsätter vara en mötesplats för musik och nöje och har valt att skjuta in pengar i verksamheten, skriver Samuel Laulajainen, vd för Södra teatern, i ett mejl.

Därför ställdes under hösten tält upp på Mosebackes terrass, för att där kunna hålla coronasäkra konserter.

Mosebacke beviljas bygglov

Ja till spelningar

Södra teatern sökte tillåtelse av staden att hålla 21 konserter fram till slutet av april 2021.

– Syftet var att vi skulle kunna genomföra de konserter vi inte kunde genomföra i somras. Dessa skulle givetvis bara genomföras om restriktionerna lättades under våren, skriver Samuel Laulajainen i ett mejl.

Staden sade förra veckan ja till 14 konserter, men Södra teatern har nu beslutat att spelningarna ändå inte blir av.

"Kunde vi inte gå med på"

Om restriktionerna hade lättats i mars hade bara sex konserter hunnits med. Staden meddelade också att beslutet även kunde innebära att Södra teatern skulle få ha färre konserter i sommar, menar Samuel Laulajainen.

– Det kunde vi inte gå med på då vi anser att sommarkonserterna på Mosebacketerrassen är alldeles för viktiga för oss, våra bokade artister och framförallt för stockholmarna.

I tälten på terrassen kommer det alltså inte hållas några konserter, men det står ändå inte tomt.

– Vi kommer att driva den som en vinterträdgård med restaurant, bar och café. Många av våra gäster uppskattar att man kan sitta och där och träffas med bra avstånd.