Foto: Mitt i / Mostphotos

Trots tapp – M hoppas få styra Enköping fyra år till

Socialdemokraterna är fortsatt störst parti i Enköping – men trots att Moderaterna backar lite hoppas de kunna styra Enköping i fyra år till. "Det parlamentariska läget i Enköping är inte lätt," säger kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M).

  • Publicerad 02:41, 12 sep 2022

Med 24 av 25 valdistrikt räknade ser det ut som att Socialdemokraterna ökar lite i år och fortsatt är störst parti i Enköping. Moderaterna tappar lite och landar på 20,3 procent – men hoppas kunna hitta sätt att fortsätta styra kommunen.

– För mitt partis del är jag nöjd om vi behåller våra 11 mandat. Det är svårt att styra i minoritet då man är beroende av andra partier. Det är något man brukar ta stryk av, men vi har visat att vi klarat det, säger Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Nu ska vi invänta den exakta mandatfördelningen, sen får vi diskutera hur vi kan styra vidare. Men det är som vi sagt länge, det parlamentariska läget i Enköping är inte lätt.

Den största minskningen står Centerpartiet för och landar på 6,9 procent, jämfört med 11,71 procent förra valet. Sverigedemokraterna växer och hamnar i år på 17,7 procent.

Liberalerna klarar med nöd och näppe spärren i kommunfullmäktige med 2,7 procent.

Peter Book, kommunstyrelsen ordförande (M) Foto: Bengt Johansson

Minoritetsstyre

Den senaste mandatperioden har de traditionella Allianspartierna och Miljöpartiet styrt Enköping. Tillsammans har koalitionen haft 23 av 51 mandat i fullmäktige.

I opposition har S, V, Nystart Enköping och SD suttit. Sverigedemokraterna har med sina 8 mandat haft en vågmästarroll.

Den enda oppositionsrådsposten har innehafts av S.

Mellan 2015 och 2018 styrde en annan minoritet bestående av Socialdemokraterna och Nystart Enköping. Tillsammans hade de 24 av 51 mandat i fullmäktige.

Inför årets val har ihärdiga rykten gjort gällande att M och S har fört samtal med varandra om ett tänkbart samarbete mellan partierna kommande mandatperiod.

I juni berättade även kommunstyrelsens ordförande Peter Book, i en intervju i Mitt i att ett minoritetsstyre inte är idealiskt och att han kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna för att få till ett majoritetsstyre.

– Det handlar om personkemi, ur den aspekten ser jag inga problem att styra tillsammans med S, sade Peter Book i Mitt i Enköping i juni.

En het fråga under valrörelsen har bland annat varit Träffpunkterna för äldre som förra året lades ner när vård- och omsorgsnämnden behövde spara pengar. Ett av partierna som drivit frågan om att starta upp träffpunkterna igen är S.

En annan het fråga i Enköping under det gångna året och även under valrörelsen har varit huruvida gratisparkeringar i centrum bör återinföras igen. MP är det enda partiet i den styrande minoriteten som helt motsatt sig fri parkering i centrum.

Valresultat 2022

Socialdemokraterna: 25,8 procent (25,31)

Moderaterna - 20,3 procent (20,63)

Sverigedemokraterna: 17,7 procent (14,64)

Nystart Enköping: 11,4 procent (9,25)

Centerpartiet: 6,9 procent (11,71)

Kristdemokraterna: 6,2 procent (4,22)

Vänsterpartiet: 5 procent (4,12)

Miljöpartiet: 3,1 procent (3,54)

Liberalerna: 2,7 procent (4,12)

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre

Valresultat i Enköping 2018

Moderaterna - 11 mandat, 20,63 procent

Centerpartiet - 6 mandat, 11,71 procent

Liberalerna - 2 mandat, 4,12 procent

Kristdemokraterna - 2 mandat, 4,22 procent

Socialdemokraterna - 13 mandat, 25,31 procent

Vänsterpartiet - 2 mandat, 4,12 procent

Sverigedemokraterna - 8 mandat, 14,64 procent

Nystart Enköping - 5 mandat, 9,25 procent

Miljöpartiet - 2 mandat, 3,54 procent

Visa merVisa mindre

Släkting begärs häktad för skjutningen i Fanna

Nyheter En person häktades under torsdagsmorgonen för försök till mord. Mannen är misstänkt för skjutningen mot en bostad i Fanna i torsdags förra veckan.torsdag 6/10 11:57

Person anhållen för skjutningen i Fanna

Nyheter En person kunde under gårdagskvällen gripas av polis misstänkt för mordförsöket i Fanna. Polisen kallar frihetsberövandet för ett genombrott. – Det här är en avgörande del helt klart, säger Jonas...tisdag 4/10 12:37