Trots statliga krisstödet – Skansen varslar 30 tjänster

I mars slog Skansen larm om att verksamheten riskerade att gå omkull innan sommaren. Trots en rad åtgärder och extra statligt stöd sedan dess ser ekonomin fortsatt tuff ut. På måndagen varslades 30 tjänster.

  • Publicerad 11:06, 29 jun 2020

Skansens besökare består vanligtvis till nästan hälften av internationella gäster. Det här året har de nästan helt uteblivit på grund av covid-19 och coronapandemin, vilket resulterat i en ekonomisk kris för friluftsmuseet.

För att överleva har Skansen sagt upp 600 sommaranställda, annullerat avtal för musiker och artister, ställt in evenemang, och implementerat korttidsarbete. Dessutom har man fått förskott på statsanslag och nyligen även fått besked om ett extra tillskott av statliga medel.

15 procent av personalen varslas

Men det räcker inte för att säkra verksamheten på längre sikt, meddelar vd:n John Brattmyhr nu. Därför varslar Skansen på måndagen om uppsägning av 30 tjänster, vilket motsvarar ungefär 15 procent av de totalt cirka 200 fast anställda.

– Det är en mycket allvarlig och tung situation vi befinner oss i och detta är ett besked vi helst inte hade velat behöva komma med, säger John Brattmyhr i ett pressmeddelande.