Söderbon Eva Solberg (M) har utsatts för stalkare, fejkade sexbilder och andra trakasserier under många års tid. Foto: Stefan Källstigen

Trots stalkare och fejkade sexbilder – M-politiker vägrar ge upp

Fejkade sexbilder i sociala medier och flera stalkers har varit nära att få Södermalmsbon Eva Solberg (M) att hoppa av sitt politiska uppdrag. Men hon vägrar att ge upp. – Jag har varit väldigt skärrad. Men så länge jag brinner för det här ska ingen begränsa mig, säger hon.

  • Publicerad 04:33, 7 nov 2019

Det var vänner och bekanta som gjorde Eva Solberg (M), politiker i Stockholm stad, uppmärksam på att det spreds fekjade bilder i sociala medier där hon hade sex med bland annat dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt. Inklippt i bilden var också hennes då 12-åriga son som tittade på.

Hon tar upp sin dator för att ta visa skärmdumpar på de fejkade bilderna som spreds.

– Det är inte klokt. Och att blanda in barn och familj, det är verkligen över en gräns, säger hon.

Hot mot lokalpolitiker ökar i Stockholm – fyra av tio utsatta

Hotfulla personer dyker upp på möten

I över tio års tid har Eva Solberg utsatts för hot och trakasserier, men det var när hon tog över som ordförande för Moderatkvinnor i Stockholm stad som det trappades upp rejält.

”Samtidigt tänker jag att jag vill inte ge dem makt över saker de inte ska ha makt över.”

Eva Solberg (M)

Och efter de fejkade sexbilderna på Facebook, tvekade hon om det faktiskt var värt att fortsätta.

– Samtidigt tänker jag att jag vill inte ge dem makt över saker de inte ska ha makt över. Jag har det här samhällsengagemanget och jag vill engagera mig. Vi behöver bli fler som engagerar oss, inte färre, säger hon.

Moderata politikern Eva Solberg, 46, har tvingats tänka om när det kommer till hur hon rör sig ute på kvällarna i rädsla för stalkare.

Som folkvald vill hon vara öppen och tillgänglig för väljarna, men hon har fått tänka om. Nu talar hon sällan om i förväg var hon ska vara i rädsla för att det ska bli obehagliga situationer.

För vid flera tillfällen har hotfulla personer dykt upp på möten, i valstugor och andra forum där hon talat.

– Det är så tråkigt för jag vill att man ska veta innan, att väljare ska ha möjlighet att komma dit och att de faktiskt får se att jag vill förändra och förbättra, säger hon.

Utsatt för flera stalkare

Det har också funnits regelrätta stalkare som har begränsat hennes vardag och satt skräck i både henne och familjen.

En av stalkarna är fortfarande aktiv. Det gör att hon helst inte tar kvällspromenader på samma sätt som tidigare, efter att nyligen ha blivit konfronterad.

– Han kom fram och sa ”jag sa att jag hittar dig när som helst”.

Rädd att väcka liv i knäppgökar

Hon har polisanmält några av händelserna, men utan att det har resulterat i någon fällande dom. Men hon har också dragit sig för att anmäla andra tillfällen, med rädsla för att situationen skulle förvärras.

”Jag förstår att det kan väcka liv i knäppgökar, att berättar man om en då kanske det kommer fler”

Eva Solberg (M)

Hon lutar sig tillbaka i fåtöljen på kaféet på Götgatsbacken, tänker efter en lång stund innan hon berättar att hon först var tveksam till att prata om hoten i fall att det skulle bli ännu värre.

– Jag förstår att det kan väcka liv i knäppgökar, att berättar man om en då kanske det kommer fler. Men samtidigt är det så viktigt att folk förstår vad som händer. Att det här inte är klokt, säger hon.

Gav sig in i vargdebatten – då kom hot och förföljelse

Klädde sig ”fattigt” – då kom hot om våldtäkt och avrättning

KD-politikers bil vandaliserad: ”Det har gått överstyr”

Hotfullt när mc-gäng skulle motas bort från Huddinge