Trots smutsigt och läckande garage höjs p-avgiften med 320 kronor

Förvaltaren kommer höja avgifterna med omkring 15 procent på alla parkeringsplatser och i alla garage. Hos bilisterna i garaget på Kavallerivägen i Rissne har höjningen på 320 kronor i månaden inte gått okommenterad förbi. – Standarden är usel, det rinner in vatten när det regnar och är väldigt smutsigt. Jag kommer behöva sälja min bil nu, säger Carina Larsson.

  • Publicerad 13:27, 21 aug 2019

När det regnar forsar det in vatten precis intill elkontakter. Och gammalt skräp och högar av damm ligger längs infarten och i trappan mellan våningarna i parkeringshuset på Kavallerivägen 3.

Carina Larsson har haft sin parkeringsplats här i garaget i tre år och betalat 550 koronor i månaden. Från och med 1 december kommer hyran hamna på 870 kronor.

– Standarden är usel. Dessutom är det så trångt att jag får dra ut vadderade madrasser för att kunna backa ut min bil utan att repa den, berättar hon.

Carina Larsson ställer madrasser utmed väggarna för att kunna köra in och ut sin bil ur buren. Foto: Maria Lilja.

”Höjningen är en katastrof”

Enligt Carina har standarden i garaget inte höjts märkvärt på över 25 år. Och underhållet är under all kritik menar hon.

I söndags satte hon upp en protestlista i garaget. På onsdagen hade omkring 70 personer skrivit under.

– För mig är höjningen en katastrof. Jag har inte haft råd att ta ut bilen i år och nu kommer jag behöva sälja den, säger hon.

Flera av bilisterna i garaget menar att underhållet är under all kritik. Foto: Maria Lilja

Michael som också har bil i garaget kommer förbi:

– Jag tycker att de höjer väl mycket. Förvaltaren vill dra in så mycket pengar som möjligt utan att bjuda till.

Han får medhåll av en av de andra bilägarna som på protestlistan skrivit: ”870 kronor i månaden för den här svinstian?”.

Ytterligare en man som haft p-plats i garaget i 11 år suckar när han får höra talas om höjningen:

– Jag är trött på att ingen bryr sig. Här är mycket i inbrott och det regnar in över allt. På vintern är det noll underhåll för dem som står på taket. De kommer inte ut. I de nybyggda lägenheterna här intill betalar de 1 000 kronor för en plats i varmgarage vi betalar 130 kronor mindre – för vad?

Standarden i garaget är usel menar Carina Larsson. När det regnar ute rinner vatten in på många håll. Foto: Carina Larsson

Även läsaren Isak i Ör har hört av sig till Mitt i. I dag betalar han 300 kronor för en parkeringsplats utomhus. Från och med 1 december kommer han få betala 600 kronor för samma plats.

”Det är orimliga priser, ja nästan ockerhyror. Som om vi inte redan betalar höga hyror redan efter renoveringarna. Detta kommer att drabba människor som redan har det tufft ekonomiskt”, skriver han.

”Ska motsvara platsens standard”

Bakgrunden till Förvaltarens höjning är att de nya priserna ska motsvara platsens standard och även ligga i linje med jämförbara priser hos andra fastighetsägare, enligt Anders Sundqvist på Förvaltaren.

– Efter höjningen blir grundhyran för en plats normalt 600 kronor per månad, vilket även motsvarar stadens nya avgift för boendeparkering. Vi behöver följa vad det kostar att stå parkerad i Sundbyberg i övrigt, säger han.

Och även kommunens p-avgifter kommer höjas i höst.

Senaste gången Förvaltaren höjde hyrorna var 2014. Då höjdes avgiften med 0,7 procent.

På ett par dagar har drygt 35 personer skrivit under Carina Larsson protestlista mot hyreshöjningen av p-platserna. Foto Maria Lilja

Parkeringarna blir dyrare från 1/12

De nya hyrorna för en plats i varmgarage motsvarar en hyreshöjning på cirka 15 procent. I vissa renoverade garage blir hyresnivån högre än så i och med att standarden höjs.

– Vi renoverar till exempel parkeringshusen på Landsvägen och i Storskogen. Där höjer vi avgiften från 865 kronor till 1200 kronor, säger Anders Sundqvist.

Har ni inventerat garagen innan höjningen för att se om ökningen motsvarar standarden?

– Nej det har vi inte haft möjlighet till utan höjningen blir generell. Vi har en kontinuerlig plan att se över garage gällande trygghet, belysning och golv-och väggytor. Men att det är smutsigt och skräpigt, det har vi inga ursäkter för, säger Anders Sundqvist.

Hyrorna för parkeringsplatserna och platserna i kallgarage höjs den 1 december 2019, och för garageplatserna i varmgarage den 1 juni 2020.

Fakta

Så blir de nya hyrorna

Egen plats i varmgarage:

Centrala Sundbyberg: Cirka 1 000 kronor per månad (tidigare 865 kronor)

Rissne: 820 kronor per månad (tidigare 700 kronor)

Hallonbergen: 490 kronor per månad (tidigare 450 kronor)

Så sätts hyran:

Grundhyran ska motsvara Sundbyberg stads prissättning för boendeparkering. I augusti 2019 höjer staden sin boendeparkering till 600 kronor per månad.

En jämförelse av vad andra fastighetsägare tar för platser i jämförbara lägen och med motsvarande standard.

Generella årliga kostnadsökningar för exempelvis service, städning och underhåll tas med i beräkningen.

Tilläggsavgifter för egna val som exempelvis garagebur, egen port eller extra bred plats, tillkommer.

Källa: Förvaltaren
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09