Medan delar av övriga samhället stängt ner har Stockholms stad i det längsta hållit i alla fall en del av sina bibliotek öppna. Men i söndags kom beskedet att samtliga stadens bibliotek stänger till och med 24 januari.

– Det känns väldigt dubbelt. Vi vet hur viktiga biblioteken är inte minst för personer som lever i utanförskap. Vi är oroliga för dem. Samtidigt är budskapet från regeringen och Folkhälsomyndigheten tydligt och då rättar vi oss efter deras beslut, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.

Datorer och skrivare – inga böcker

Tre av biblioteken kommer dock att öppna som så kallade servicenoder. Man kommer inte att kunna låna böcker men däremot använda datorer, skrivare och kopiatorer.

– Vi fick i uppdrag av staden att undersöka om vi kunde säkra tillgången till datorer och skrivare. Det handlar om att stötta stadens medborgarservice då en del medborgarkontor har stängt, säger Daniel Forsman.

Det aktuella biblioteken är Farsta, Kista och Högdalen. Farsta bibliotek öppnar redan i dag, tisdag, klockan 12, Kista bibliotek i morgon onsdag och Högdalens bibliotek den 28 december.

Antalet besökare i lokalerna kommer att vara begränsat och personal är på plats för att motverka trängsel.