Öppnar. Biblioteken i Farsta, Högdalen och Kista öpnnas för den som behöver tillgång till dator. Foto: Ulrica Andersson

Trots restriktioner – här är tre bibliotek som håller öppet

Stockholms bibliotek är stängda till och med 24 januari på grund av smittoläget. Men tre av biblioteken, i Farsta, Högdalen och Kista, öppnas upp för den som behöver dator och skrivare.

  • Publicerad 11:49, 22 dec 2020

Medan delar av övriga samhället stängt ner har Stockholms stad i det längsta hållit i alla fall en del av sina bibliotek öppna. Men i söndags kom beskedet att samtliga stadens bibliotek stänger till och med 24 januari.

– Det känns väldigt dubbelt. Vi vet hur viktiga biblioteken är inte minst för personer som lever i utanförskap. Vi är oroliga för dem. Samtidigt är budskapet från regeringen och Folkhälsomyndigheten tydligt och då rättar vi oss efter deras beslut, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.

Datorer och skrivare – inga böcker

Tre av biblioteken kommer dock att öppna som så kallade servicenoder. Man kommer inte att kunna låna böcker men däremot använda datorer, skrivare och kopiatorer.

– Vi fick i uppdrag av staden att undersöka om vi kunde säkra tillgången till datorer och skrivare. Det handlar om att stötta stadens medborgarservice då en del medborgarkontor har stängt, säger Daniel Forsman.

Det aktuella biblioteken är Farsta, Kista och Högdalen. Farsta bibliotek öppnar redan i dag, tisdag, klockan 12, Kista bibliotek i morgon onsdag och Högdalens bibliotek den 28 december.

Antalet besökare i lokalerna kommer att vara begränsat och personal är på plats för att motverka trängsel.

Öppet för service

Farsta bibliotek öppnar 22 december, Kista bibliotek 23 december och Högdalens bibliotek 28 december.

Öppettiderna kommer att vara helgfri vardag 10-17 men något kortare på tisdagar, 12-17.

Besökare kommer kunna använda datorer, skrivare och kopiatorer. För övriga biblioteksärenden hänvisas till stadsbibliotekets digitala tjänster och telefonkundtjänst.

Visa merVisa mindre