Myrstacken i samband med ett hastigt pålyst föräldramöte i mars. Foto: Anders Björklund

Trots protesterna – förskolan Myrstacken i Tullinge stänger

Trots föräldrarnas protester – förskolan Myrstacken i Tullinge stänger. På tisdagskvällen fattade utbildningsnämnden beslutet. Moderaterna och Tullingepartiet yrkade på avslag.

  • Publicerad 10:27, 8 maj 2019

Beslutet på nämnden under gårdagen blev att successivt avveckla Myrstacken. I ett inlägg på Facebooksidan Alla som älskar Tullinge skriver Ing-Marie Viklund (L) som är vice ordförande i nämnden:

”Utfasningen handlar om att det i upptagningsområdet finns ett överskott på platser. Detta betyder att antalet barn i området inte fyller de platser som finns. De prognoser som finns pekar på att antalet barn dessutom kommer att minska ytterligare. I dessa prognoser har man även tagit hänsyn till nybyggnationer.”

Vill spara på annat

Både Moderaterna och Tullingepartiet yrkade på avslag. Moderaterna skriver i ett pressmeddelande ”Det går att spara ner på andra sätt och ställen än att barnen på förskolorna ska drabbas av Majoritetens oförmåga att prioritera rätt”.

Partiet pekar återigen på verksamheter som Botkyrka konsthall och Mångkulturellt centrum, men också på möjliga besparingar i utbildningsförvaltningen. Moderaterna skriver att besparingen på 1,5 miljoner kronor motsvarar två tjänster på förvaltningen.

”Nonchalerar”

Oppositionspolitikern Willy Viitala som är andre vice ordförande i nämden skriver på .

– Flera föräldrar har bidragit med goda förslag men majoriteten nonchalerar och är fastlåsta vid nedläggning av just Myrstacken, säger Willy Viitala (M), andre vice ordförande utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

Håller inte med

Beslutet om Myrstacken var först uppe till beslut i mars. Men protesterna från föräldrarna var stora och politikerna beslutade då att återremittera ärendet för att få ett bättre underlag och dialog med föräldrar.

Liberalernas Ing-Marie Viklund håller inte med om att föräldrarna skulle ha blivit nonchalerade.

”Tjänstemännen och politiker har haft möten och diskussioner med föräldrarna. Ur en sådan dialog med föräldrarna kom förslaget om successiv utfasning av Myrstacken, det vill säga inget nytt intag (syskonförtur gäller dock). Det stämmer alltså inte att politikerna inte lyssnat.” skriver hon på Facebooksidan Alla som älskar Tullinge.

Tullingepartiet överväger att överklaga

Tullingepartiet är missnöjda.

”Vi i Tullingepartiet ser över möjligheten att överklaga beslutet gällande Myrstacken.” skriver Carl Widecrantz i ett mejl till Mitt i.

Artikeln uppdateras