Trots protester: New York-hus får grönt ljus

Grannarna har klagat och skönhetsrådet tycker inte att huset passar in – men nu vill staden ändå att bygget i New York på Gärdet blir av.

  • Publicerad 15:11, 2 jun 2017

Ursprungligen var tanken att huset i kvarteret New York på Gärdet skulle vara 20 våningar högt men fastighetsbolaget fick backa från de planerna.

Och Skönhetsrådet menar att bygget i de nuvarande planerna inte samspelar tillräckligt med husen runtomkring.

Kapat till åtta våningar

Fastighetsbolaget Wallenstam, som tänker bygga bostadsrätter, kom tillbaka med planer på ett kapat hus med bara åtta våningar. Stadsbyggnadskontoret föreslår nu att det bygget blir av, och vill att politikerna i  stadsbyggnadsnämndens ska ge tummen upp på mötet den 15 juni.

Huset ska uppföras i korsningen Sandhamnsgatan/Värtavägen och rymma 50 lägenheter, med en majoritet av tvåor och treor. I botten blir det 290 kvadratmeter lokaler för handel.

Grannarna är dock inte så nöjda och har startat en protestlista mot planerna. Om punkthuset byggs på platsen kommer de att få ökad insyn och minskat ljusinsläpp, menar de.

Men det är acceptabelt med hänsyn till läget i innerstaden och kan inte antas vara betydande i plan- och bygglagens mening, skriver stadsbyggnadskontoret.