Blir av. Det omdebatterade gårdshuset i kvarteret Nebulosan. Foto: Sweco

Trots protester – femvåningshus på innergård får byggas

Mark- och miljööverdomstolen har sagt sitt. Det kan nu byggas ett hus på en innergård i Vasastan, trots grannars idoga försök att stoppa byggnaden.

  • Publicerad 14:24, 10 sep 2021

För ett och ett halvt år sedan klubbade politikerna i stadsbyggnadsnämnden igenom ett nytt gårdshus på innergården i kvarteret Nebulosan vid Dalagatan/Västmannagatan.

Huset har diskuterats flitigt sedan det första förslaget lades fram 2016. Beslut har bordlagts och skjutits upp. Byggnaden har sågats, bytt form och kapats till hälften. Nu är det ett femvåningshus med 24 hyresrätter som gäller.

Gårdshuset har väckt motstånd hos grannarna, som bland annat menar att ljusförhållandena i flera av deras lägenheter blir sämre och att det finns brister i de utredningar som ligger till grund för beslutet. Man är också emot att gårdsytan blir mindre.

Beslutet att bygga gårdshuset överklagades förra året till mark- och miljödomstolen, som i mars avslog överklagan. Då gick grannarna vidare till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen. Nu väljer domstolen att inte ge prövningstillstånd vilket innebär att bygget får grönt ljus.

– Vi är frustrerade och besvikna över att beslutet om femvåningsbygget har fattats på ett uselt underlag. Men det är ännu värre att domstolen inte förklarar sitt beslut. Det ger oss ingen som helst insyn i hur de kommit fram till beslutet, säger Henrik von Sydow, boende i en av de intilliggande fastigheterna.

"Fortfarande möjlighet att påverka"

Han är en av representanterna för den gårdsgrupp som mobiliserat cirka 400 boende kring gården där huset ska byggas.

– Vi har dock fortfarande möjlighet att påverka bygget. Det handlar dels om att fastighetsägaren Probitas enligt hyreslagen måste få ett godkännande av hyresgästerna om bygget och dels om att vi har möjlighet att påverka bygglovet och utformningen av huset och gården. Probitas har ett stort ansvar att den här ingripande förändringen görs i samråd med de som bor runt gården, säger Henrik von Sydow.

Probitas, som ägs av Immanuelskyrkan, räknar med att komma igång med bygget någon gång i mitten av nästa år.