Stockholms fem återvinningscentraler öppnar i dagsläget klockan 9 eller 10 och stänger 20 vardagar och 17 på helger. Frågan om att utöka öppettiderna har blivit aktuell eftersom köerna till återvinningen har ökat under pandemin.

Vill ha öppet 7-21

Men miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) sade på kommunstyrelsen innan helgerna nej till S-motionen om att utöka öppettiderna. S vill se öppet mellan minst klockan 7-21 vardagar och att öppettiderna på helgerna blir "betydligt mer generösa."

Katarina Luhr (MP) hävdar dock att öppettiderna är "ganska generösa" under kvällar och helger.

https://www.mitti.se/nyheter/langa-koer-till-atervinningen-i-lovsta-och-bromma/reptkA!A@BoBUl8UWqpqUWFmJi5Q/

– Vi saknar fortfarande indikationer på att folk vill lämna grovavfallet på väg till jobbet, säger miljöborgarrådet.

Kostar det för mycket att utöka öppettiderna?

– Den ökade kostnaden är inte den stora problematiken. Vi gör satsningar. Våra pop up-återbruk utökas redan och utökas ytterligare nu under 2021. Det gör att sophanteringen kommer närmare folk. Vi har också ett budgetuppdrag att utreda en flytande återvinningscentral på vatten och under januari öppnas ett nytt återbruk i Skärholmen.

Solna- och Sundbybergsbor åker till Brommas återvinningscentral för att lämna avfall.

Det tillsammans med de besöksbegränsningar som infördes under 2020 har gjort att oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) ansett det som uppenbart att öppettiderna behöver utökas.

Sumpan- och Solnabor belastar

– Det är nästan jämnt trångt på Lövstas och Vantörs återvinningscentraler, säger hon.

Bjuggren anser även att staden måste kräva att Sundbybergs och Solnas kommuner kommer till skott med en egen återvinningscentral. Ingen ny har öppnat sedan Kvarnkullens återvinningscentral i Sundbyberg stängde sommaren 2019.

Här får hon medhåll från Katarina Luhr.

– Stockholmarna betalar för hanteringen för en del av Solna och Sundbybergs avfall. Vi tittar på någon typ av passerkortsystem där man till exempel kan debiteras beroende på var du bor, en slags utjämning. Men vi har inte landat i något gemensamt och rättvist system, säger miljöborgarrådet.

"Kravet på tillgänglighet för stort"

Trots Luhrs nej tror Bjuggren att det är en tidsfråga innan öppettiderna utökas.

– Stockholmarnas krav på tillgänglighet är för stort för att inte göra det, säger hon.