Foto: Ylva Bergman

Trots nya coronaråden – gymmen håller öppet

Gymmen kan vara en smitthärd och nu anser Folkhälsomyndigheten att vi bör avstå från att gå på gym. Men de store kedjorna Sats och Friskis & Svettis tänker inte stänga.

  • Publicerad 10:32, 30 okt 2020

Avstå från att gå på gym. Så lyder det nya rådet från Folkhälsomyndigheten.

Men gymmen lär inte stänga. På Sats håller de öppet så länge inte myndigheten uppmanar dem att göra det:

– Vårt fokus är att tillgängliggöra träning till alla som vill träna, antingen på något av våra center eller via vår "online training" som vi konstant utvecklar, säger Malin Selander, kommunikationschef.

Skärpta råd mot smittspridningen införs i Stockholm

Kolla när det är mindre folk

De har heller inga fasta begränsningar för hur många de släpper in i lokalerna.

– Generellt har vi stora träningscenter och det är ovanligt att de blir fulla. Men varje center har en begränsning anpassad till storlek. Däremot uppmuntrar vi våra medlemmar att planera sin träning och i appen kan man se hur många som besöker ett center, säger Malin Selander.

De som har löst årskort men nu känner att de inte kan träna kan få sina kort frysta under en period.

Bibliotek, simhallar och museer stängs inte ner

Träning utomhus i stället

Det är inte aktuellt hos Friskis & Svettis, uppger Josefin Engfelt, PR-ansvarig, då det fortsatt finns gott om träningsmöjligheter, både genom utomhusträning och online-träning.

Hon säger också att de redan vidtagit många åtgärder för att minimera risken för smittspridning. Som biljett för att träna i gymmen och maxgräns för hur många som får vara där, halverat antal deltagare vid gruppträning och spinning, samt extra personal för att se till så att avstånd hålls.

Inget bastubad

Nytt nu är att alla Friskis & Svettis bastur stängs. Sedan tidigare har medlemmarna uppmanats att byta om och duscha hemma.

Rådet från Folkhälsomyndigheten att avstå från att gå på gym är inget som hon såg komma.

– Nej, vi har ett tätt samarbete, och träna, det ska vi ju för hälsan, så det var inget som vi kunde förutse, säger Josefin Engfelt.

Våg av covid-sjuka på iva att vänta

ÖDE GYM. Det ekade tomt på bland annat Friskis & Svettis vid Hornstull redan på torsdagskvällen. Foto: Joakim Fransson

Så lyder det nya allmänna rådet

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter uppmanas också att vara vaksamma och vidta åtgärder för att minimera antalet besökare så att trängsel inte ska uppstå.

Källa: Folkhälsomyndigheten/Region Stockholm