Kommunalrådet Mats Gerdau (M) var på plats och tände ljus vid mordplatsen vid kundvagnsskjulet utanför Fisksätra centrum i februari. Foto: Pekka Pääkkö

Trots mordet – Fisksätra väntar fortfarande på ordningsvakter: ”Bottenlöst dåligt”

Efter att Fisksätra klassades som utsatt område i höstas ansökte Nacka kommun om att få ha ordningsvakter där. Efter sju månader väntar kommunen fortfarande på svar. ”Bottenlöst dåligt!” säger kommunalrådet Mats Gerdau (M) som i ett brev kräver att justitieminister Morgan Johansson (S) och rikspolischef Anders Thornberg agerar.

  • Publicerad 14:55, 16 jun 2022

Polisen har själv sagt att området är utsatt för grov brottslighet och öppen droghandel, så behovet är väl redan klarlagt?

Den öppna droghandeln kring Fisksätra centrum blev ett så stort problem att polisen i oktober klassade området som utsatt.

Som Mitt i senare kunde avslöja hade polisen några månader tidigare monterat ner sina kameror som skulle trygga Fisksätra.

När en 19-åring mördades utanför Fisksätra centrum i februari i år var det i stället Stena fastigheters kameror som bidrog till att polisen kunde identifiera de misstänkta gärningsmännen.

Brev till ministern

Nacka kommun satte i våras upp egna kameror vid gångbron mellan Saltsjöbanan och Fisksätra centrum. Den 17 november ansökte kommunen också om att få ha ordningsvakter i hela Fisksätra. Men polisen har fortfarande inte gett något besked.

”Är det rimligt att det tar mer än sju månader för polisen att besluta i detta tämligen enkla ärende? Polisen har själv sagt att området är utsatt för grov brottslighet och öppen droghandel, så behovet är väl redan klarlagt?”, skriver kommunalrådet Mats Gerdau (M) i ett brev till justitieminister Morgan Johansson (S) och riskpolischef Anders Thornberg den 16 juni.

”Tröttnade på att vänta”

– Jag tröttnade på att vänta. Jag hoppas nu att vi kan få ett snabbt beslut om att vi kan få anställa och ha ordningsvakter här, säger Mats Gerdau.

Hade mordet i februari kunnat förhindras om ni haft ordningsvakter på plats?

– Jag kan inte påstå att en ordningsvakt hade stoppat mordet. Men ordningsvakter kan ju bidra till att vara närvarande och bygg relationer och lära känna dem som är tongivande i ett område och skapa trygghet.