Den öppna droghandeln kring Fisksätra centrum blev ett så stort problem att polisen i oktober klassade området som utsatt.

Som Mitt i senare kunde avslöja hade polisen några månader tidigare monterat ner sina kameror som skulle trygga Fisksätra.

När en 19-åring mördades utanför Fisksätra centrum i februari i år var det i stället Stena fastigheters kameror som bidrog till att polisen kunde identifiera de misstänkta gärningsmännen.

Brev till ministern

Nacka kommun satte i våras upp egna kameror vid gångbron mellan Saltsjöbanan och Fisksätra centrum. Den 17 november ansökte kommunen också om att få ha ordningsvakter i hela Fisksätra. Men polisen har fortfarande inte gett något besked.

”Är det rimligt att det tar mer än sju månader för polisen att besluta i detta tämligen enkla ärende? Polisen har själv sagt att området är utsatt för grov brottslighet och öppen droghandel, så behovet är väl redan klarlagt?”, skriver kommunalrådet Mats Gerdau (M) i ett brev till justitieminister Morgan Johansson (S) och riskpolischef Anders Thornberg den 16 juni.

”Tröttnade på att vänta”

– Jag tröttnade på att vänta. Jag hoppas nu att vi kan få ett snabbt beslut om att vi kan få anställa och ha ordningsvakter här, säger Mats Gerdau.

Hade mordet i februari kunnat förhindras om ni haft ordningsvakter på plats?

– Jag kan inte påstå att en ordningsvakt hade stoppat mordet. Men ordningsvakter kan ju bidra till att vara närvarande och bygg relationer och lära känna dem som är tongivande i ett område och skapa trygghet.