Trots löften blir det ingen julgran på Maltesholmstorget. Så Lena Helldner tog med en egen. – Det är väl den enda gran vi får här i år. Foto: Christian Lärk

Trots löftet: Hässelby strand får ingen julgran i år heller

Efter åratal av byggstök vid Hässelby strands centrum har boende setts fram mot den fina julgran som trafikkontoret utlovat på Maltesholmstorget. Men här kommer ett tråkigt besked. – Tyvärr har vi fått stryka den ur planen, säger Erik Söderberg på trafikkontoret.

  • Publicerad 16:10, 5 dec 2019

På Hässelby torg och Vällingby torg har årets granar kommit upp och sprider nu ljus och julstämning som vanligt vid denna tid på året.

Löfte om gran

Men i år hade trafikkontoret dessutom utlovat en tredje gran i stadsdelen. Den skulle placeras på det nya Maltesholmstorget och komma upp före första advent.

– Jag blev så glad när läste i Mitt i västerort att vi skulle få en julgran i år, det har vi aldrig haft här. Men så när jag kommer hit så ser jag ju – det bidde ingenting, säger Lena Helldner, som bott i Hässelby strand i olika omgångar ända sedan 1957.

–Efter många prövningar är vi boende här i Hässelby strand verkligen värda åtminstone en julgran och lite julbelysning, säger Lena Helldner.

Trafikkontoret: ”Inte hunnit”

Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret, bekräftar att det inte blir någon gran i år, trots stadens utfästelser.

– Anledningen att torget har byggts om, och vi har helt enkelt inte hunnit få dit något fundament eller kunnat koppla på el.

Men hur är det möjligt, torget har ju varit klart sedan i somras?

– Jo, men det är mycket som ska göras och vi måste prioritera och göra avvägningar. Tyvärr har vi inte hunnit få granen på plats. Det är beklagligt, men så kan det vara ibland. Till nästa år ska granen förhoppningsvis komma upp.

”Äntligen ett riktigt torg!”

Köper inte förklaringen

Lena Helldner köper inte riktigt den förklaringen.

– De kan väl säga det ärligt: ”Sorry, vi klantade till det och glömde. Vi är ledsna för att vi inte kunde hålla vårt löfte.”

”Värda en gran”

Lena tycker överlag att Hässelby Strand ofta särbehandlas negativt jämfört med exempelvis Hässelby gård och Vällingby där det finns många olika konstverk, julbelysning, stor gran och en offentlig toalett. Inget av detta existerar i Hässelby strands centrum, trots att det nyligen byggts om.

– Vårt gamla centrum fick förfalla i flera år innan det revs och ett nytt byggdes med allt vad det innebar. Många prövningar och efter dem är vi boende här i Hässelby strand verkligen värda åtminstone en julgran och lite julbelysning, säger hon.