Trots löftet: Albyberget säljs igen – för dubbla priset

Riskkapitalisten Mikael Ahlström, som köpte Albybergets 1 300 lägenheter 2013, säljer nu hela beståndet vidare till fastighetsjätten D. Carnegie & Co – för dubbla summan. – Det känns tråkigt att sälja, men jag tror att det blir bra för hyresgästerna, säger Mikael Ahlström

  • Publicerad 10:51, 5 apr 2018

Både före och efter den mycket omstridda lägenhetsaffären 2013, försäkrade Mikael Ahlström att hans nybildade bolag Mitt Alby skulle bli en långsiktig ägare: "Mitt mål är att lämna fastigheterna vidare till mina barn", sa han då.

Att han nu ändå säljer förklarar han så här:

– Vi har insett att vi är för små. Vår affärsidé var att vi skulle kunna köpa upp andra områden också, för att kunna få stordriftsfördelar, men det gick inte. Vi har lagt bud på flera andra områden, men utkonkurrrerades av de stora aktörerna som Victoria Park och Carnegie.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– När Carnegie så erbjöd sig att köpa hela vårt bestånd i Alby så ställde sig en stor majoritet av våra aktieägare bakom den lösningen. Jag hade själv velat göra annorlunda, men jag tror samtidigt att det är en bra affär och bra för hyresgästerna, säger Mikael Ahlström.

Svein Erik Lilleland, koncernchef för D.Carnegie & Co säger att hyresgästerna kan vara helt lugna.

– Vi kommer att fortsätta det goda arbete som Mitt Alby har påbörjat. Det blir inga dramatiska förändringar, men förhoppningsvis kan vi öka tempot med renoveringarna av fasader, fönster och hissar och göra Albyberget till ett ännu bättre område att bo i, säger han.

Hur långsiktiga blir ni?

– Vi har evighetsglasögon på oss, det är vår affärsidé. Vi ska inte köpa och sälja, vi investerar varenda krona av värdeökningen i ytterligare upprustningar, till gagn både för hyresgästerna och aktieägarna, säger Svein Erik Lilleland.

Köpeskillingen är 1 593 miljoner kronor, att jämföra med de 730 miljoner som Mikael Ahlström köpte fastigheterna för av kommunala Botkyrkabyggen 2013.

– Det kan vi tacka riksbankschefen Stefan Ingves för. Det faktum att han har hållit räntorna så låga har varit den kanske viktigaste faktorn som drivit på värdeökningen, säger Mikael Ahlström.

Genom affären blir Mikael Ahlström, genom sitt bolag Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB, delägare i D.Carnegie & Co.

– Jag behåller på det sättet mitt engagemang i Alby. Vi skapar också en stiftelse med 10 miljoner kronor som ska användas till att stödja företagsamma personer i Botkyrka, gärna i Alby. På så sätt kan vi fortsätta att stötta en positiv utveckling, säger han.

Uppgörelsen om försäljningen blev slutgiltigt klar på onsdagkvällen. Övertagandet sker den 25 april.

LÄS MER: Starka reaktioner på Albyförsäljningen: "Vi har blivit lurade"

– Det blir Sveriges största ägare av miljonprogramsfastigheter som tar över. Jag är stolt över det vi har gjort under de här fem åren. Men den nya ägaren har större resurser att kunna fortsätta arbetet på ett bra sätt, säger Mikael Ahlström.

– Och alla de åtaganden vi gjort när det gäller områdets sociala utvecklingen, som stödet till cricketklubben och kvinnoföreningen, totalt 30-40 olika projekt, fortsätter med den nya ägaren, understryker han.

Modellen för lägenhetsupprustningar som Mitt Alby inlett, där lägenheterna rustas till 2018 års standard i samband med att de blir lediga, kommer att fortsätta på samma sätt med D. Carnegie & Co.

– Lägenheterna ökar i hyra från i snitt 980 kr/kvadratmeter till maximalt 1395 kr/kvadratmeter. Det är ändå 20-30 procent lägre än i nyproduktion, säger Mikael Ahlström.

Svein Erik Lilleland säger att Carnegie kommer att behålla det lokala kontoret på Albyberget.

– Vi förvärvar fastigheter med stort, eftersatt underhåll och det kräver att vi jobbar nära tillsammans med hyresgästerna, säger han.

Som ny ägare, med större finansiella muskler, kommer Carnegie också att satsa på nyproduktion i området.

– Det finns stora möjligheter att bygga nytt på Albyberget. I samband med renoveringarna av de befintliga husen kan vi också tänka oss att bygga på med en eller två våningar på taken, säger Svein Erik Lilleland.

Hetaste frågan. En stor grupp boende på Albyberget slogs hårt för att förhindra försäljningen till en privatvärd. Foto: Södra Sidan nr 24 - 2013