Felix Diamant, 7, åkte i söndags slalom för första gången i sitt liv – i Kungsträdgården Foto: Anders Gustafsson

Trots gråväder – vintern kom till Kungsträdgården

Vinter och snö kan tyckas avlägset när regnet hänger i luften. Men i Kungsträdgården samlades i helgen arrangörer från flera skidorter, bland annat för att erbjuda allmänheten gratis slalomåkning för barn. Felix Diamant, 7 år, var en av dem som provade på att ta sig ned för Kocksgränd, en brant gata som under helgen förvandlats till en slalompist.

  • Publicerad 14:10, 11 nov 2018

Felix Diamant, 7 år, tvekade inte. Med bestämde kliv tog han sig upp för den smala mattan på ena sidan pisten, för att än en gång åka ned för branta Kocksgränd, under helgen förvandlad till slalompist för barn.

Glatt underlag

Högst upp i backen tog han sig ut på det glatta och isiga underlaget. För en oinsatt var det svårt att se att det faktiskt endast var sjätte gången i livet som han stod på ett par slalomskidor. Lugnt och metodiskt arbetade han sig ned för backen med god fart.

Nere i målfållan fångade Mitt i inom honom och frågade hur det är att åka slalom:

– Det är kul, man får lära sig bromsa och hur man ska få upp farten.

Vakande öga

Mamma Liselotte Johansson stod i målfållan och höll ett vakande öga på sonen. Liselotte Johansson berättade att hon för sin del åkt slalom sedan hon var liten. Nu när sonen börjat lära sig planerar familjen framåt:

–  Vi kommer att åka i väg och åka skidor.

Försöker locka snösugna

Under helgen har en rad arrangörer från olika skidorter haft ett arrangemang i Kungsträdgården, för att locka snösugna stockholmare till just deras backar.

Erica Sterner, Romme alpin

Erica Sterner som var med och arrangerade slalombacken för barn berättade att de hade haft omkring 300 barn som åkt i backen under lördagen. När tidningen besökte backen under söndagen hade de ännu inte facit över antalet besökare.

– Vi hoppas på lika många i dag.

Behöver ni locka fler till er skidanläggning?

Erica Sterner sa att det inte var den främsta anledningen även om hon gärna ser att stockholmarna söker sig till just deras anläggning.

– Det är för att ge fler chansen att prova på. Det är många nysvenskar här som kanske inte åker till en skidanläggning. Skidor är en social sport.

Stockholm kunde ha bjudit på bättre väder

Erica Sterner

Vad säger du om vädret i Stockholm?

– Stockholm kunde ha bjudit på bättre väder.

En tröst i det grå, Erica Sterner avslöjade att vädret faktiskt är detsamma i Dalarna där skidanläggningen ligger som hon representerade.

Flera hundra barn provade i helgen på att åka slalom i Kungsträdgården