Enligt Region Stockholms förlossningsprognos fanns kapacitet för 30 050 förlossningar 2020. Utfallet blev bara 28 362. För 2021 är kapaciteten 30 300 förlossningar.

Men trots färre födslar kan inte alla kvinnor räkna med att det finns plats för dem den dag det är dags.

De hänvisas till andra kliniker än de valt. Hittills i år har hänvisningarna ökat vid Danderyds sjukhus, BB Stockholm och Karolinska i Solna, jämfört med förra året.

Men inte sällan är kvinnan i ett skede där hon inte kan skickas vidare. Hon kan då få föda i rum som inte är avsedda för förlossning och där barnmorskan ansvarar för flera födande samtidigt.

Plats för 8 000

Regionens största förlossningsklinik, på Södersjukhuset, ska ha kapacitet för 8 000 förlossningar om året.

Förra året föddes 7 585 barn där. Så det borde finnas plats för fler.

Ändå hänvisades 516 kvinnor, som valt att föda på Sös, till andra kliniker.

Dessutom var det 403 kvinnor som kliniken hade behövt hänvisa, men där det inte var möjligt.

Flest under sommaren

Flest sådana fall inträffar under sommarmånaderna.

– Vi jobbar hela tiden för att inte behöva hänvisa någon födande kvinna. Det är jätteolyckligt för dem att behöva ställa om i en akut situation, säger Maria Sjöstrand, verksamhetsområdeschef vid Sös kvinnoklinik.

Svårt beräkna

Anledningen till att de, och flera andra kliniker, inte når upp till sin fulla kapacitet är att födslarna är ojämnt fördelade över tid.

I graviditetsvecka 25 kan kvinnor lista sig på den klinik där de vill föda

– Om sen alla kvinnor föder den dag det är beräknat så finns det plats. Men förlossningar sker ju inte alltid när det är beräknat. Och just den dagen det är dags kanske vi har fullt, även om vi inte fyllt vår kvot den månaden, säger Maria Sjöstrand.

Går i vågor

Antalet födslar går i vågor, berättar hon, vilket gör att belastningen på förlossningsklinikerna ofta följs åt.

Totalt var det 929 födande kvinnor under 2020 under rubriken "går ej att hänvisa" i statistiken för 2020, medan 1 392 kvinnor kunde hänvisas till andra kliniker.

Är det rimligt att det inte finns plats när det är dags att föda?

– Det är klart att det ska finnas plats, och 95 procent av kvinnorna föder där de valt. Men det handlar ju inte om brist på lokaler, utan det är planering och framför allt bemanning som brister, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdsregionråd.

Men går det att planera för toppar i förlossningsvården?

– Ja, det handlar om akutverksamhet och de har kunskap att planera för det oförutsedda. Det vi i regionen kan göra är att bättre förutspå antal förlossningar och se till att det finns pengar.

Behövs det mer "luft i systemet" för att klara topparna?

– Svår fråga. Luft kostar och jag tror inte det är nyckeln. Det handlar om arbetssätt och planering.

Förlossningsklinikerna får betalt per förlossning. Går födandet ner minskar ersättningen, likaså om de inte kan ta emot de kvinnor som söker sig till dem.

Blir det inte en ond spiral – mindre pengar gör att de inte har råd med fler barnmorskor?

– Ja, men det är inte en framkomlig väg när det gäller förlossningsvården, och därför har vi nu höjt ersättningen med fyra procent, motsvarande 50 miljoner kronor under 2021.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-barnmorskor-raddar-sommaren-pa-danderyds-sjukhus/repueE!2CI3tArL9GgRg2WKa9vadg/

Det finns dock inte obegränsat med barnmorskor att tillgå. Och enligt Elin Hallgren i Barnmorskeförbundet nobbar nyutexaminerade förlossningsklinikerna av rädsla för att inte kunna ge patientsäker vård.

– En födande per barnmorska är grundkravet för en trygg och säker förlossningsvård, säger hon.