Nu sätts nya resurser in mot råttproblemen i Järva. Foto: Arkvbild

Trots elfällor och gift – råttorna frodas i Järva

Råttproblemen blir allt värre i Järvaområdet. Trots omfattande bekämpningsåtgärder fortsätter de oönskade gnagarna att härja.

  • Publicerad 14:09, 11 sep 2018

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har gått igenom anmälningarna till miljöförvaltningen och funnit uppgifter om råttor som springer runt ogenerat överallt och trapphus fulla med råttavföring.

Problemen är omfattande  i Järva och allra flest anmälningar kommer från Ovanbygränd i Rinkeby.

”De finns överallt”

När Mitt i besöker Ovanbygränd på tisdagsförmiddagen syns inga råttor till – de är mer aktiva i skymningen och på natten – men däremot är det fullt av skator och kråkor som rotar runt i de sopor folk lämnat efter sig, inte minst utanför miljöstationen.

Gennadij Kalitinskij, hyresgäst på Ovanbygränd, har aldrig sett så mycket råttor. Foto: Anders Göransson

 

Gennadij Kalitinskij, som är hyresgäst på Ovanbygränd, bekräftar råttproblemet.

– Jag har bott på många platser i Stockholm, men aldrig sett så mycket råttor som här. Om du kommer hit på kvällen finns de överallt, och de är så stora att de skulle skrämma iväg en katt.

Krafsar på balkongväggen

Han pekar på marken runt miljöstugan.

– Titta vad mycket skräp som ligger på marken! Det är ju mat åt råttorna, så att de kan föröka sig.

Hyresgästen Asmir Heldiz bredvid en elfälla som satts upp mot gnagarproblemet. Foto: Anders Göransson

Asmir Heldiz bor i ett hus på granngatan, i en lägenhet på bottenplanet. Han är väl medveten om skadedjursproblemet i området.

– Jag hör ibland hur råttorna krafsar på balkongväggen och försöker komma in. Det är inte särskilt trevligt.

Elfällor

Fastigheten på Ovanbygränd ägs och förvaltas av fastighetsbolaget D. Carnegie, som i sin skriftväxling med miljöförvaltningen konstaterar:

”Det ser mycket illa ut. Vi har ett samarbete med Anticimex, men här behöver man uppenbarligen sätta in punktinsatser direkt”.

Bolaget uppger att 67 elfällor satts upp, och att de fungerar väl. Men kommunen har nu beslutat att det inte är tillräckligt, utan har skickat ärendet vidare för ytterligare insatser genom Anticimex konkurrent inom skadedjursbekämpning, Nomor, skriver Hem & Hyra.